Fond comun UE pentru inundatii

Sapte ministri au convenit ca agricultorii trebuie sa fie protejati de seceta si revarsarea raurilor

Agricultorii au nevoie de ajutor financiar din cauza schimbarii climei. Aceasta a fost parerea exprimata de ministrii agriculturii din statele UE, reuniti la Tulcea.

La reuniunea informala a ministrilor agriculturii din cele sapte state membre ale Uniunii Europene din Europa Centrala si de Sud-Est, care a avut loc in judetul Tulcea, in perioada 9-11 mai, a fost solicitat un ajutor pentru agricultorii afectati de urmarile incalzirii globale.

Cehia se opune

Una dintre temele centrale ale discutiilor informale purtate a fost gestionarea riscurilor in agricultura. Necesitatea unui mecanism de interventie in agricultura pentru situatiile dificile provocate de intemperii nu a fost agreata de toti ministrii prezenti la intalnire.

„Nu toate statele au fost de acord cu aceasta propunere. Este vorba de Cehia, care a motivat ca fermierii trebuie sa-si asume riscurile si sa isi faca asigurari”, ne-a declarat subsecretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihaela Luca.

Romania sustine crearea fondului

Oficialul ministerului a subliniat ca tara noastra sustine crearea unui fond comunitar pentru acoperirea pierderilor in agricultura generate de calamitatile naturale. „Deocamdata este doar o propunere, iar in a doua jumatate a acestui an, la intalnirea care va avea loc in Franta, se va lua o decizie”, a mai spus Mihaela Luca.

Toate statele membre prezente, adica Cehia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Polonia Romania si Slovenia, au sustinut ideea mentinerii sistemului de interventie, cel putin la cereale, fiindca situatia actuala de pe piata mondiala este temporara, pe termen lung fiind nevoie de „plasa de siguranta” oferita de aceasta. Crearea unui sistem de gestionare si a riscurilor comerciale este o alta necesitate supusa discutiilor.

Ministrii prezenti au convenit ca mecanismele de interventie in agricultura pot fi adaptate pentru a se interveni si atunci cand apar preturi mici pentru a proteja interesele agricultorilor si atunci cand apar preturi mari, pentru a-i proteja pe consumatori.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *