Vine cartoful modificat genetic!

0
214

Guvernul britanic a aprobat cultivarea terenurilor din orasul Leeds cu plante create in laborator

Ministrii englezi si-au dat acordul pentru cultivarea cartofului modificat genetic. Decizia ii nemultumeste insa pe ecologisti, care pregatesc proteste.

Cartoful modificat genetic a primit aviz favorabil inclusiv de la secretarul de stat pentru mediu, Hilary Benn. Acesta a semnat actele prin care cercetatorii de la Universitatea din Leeds pot sa cultive terenurile de langa Tadcaster, North Yorkshire, cu un soi de cartof rezistent la atacul unui vierme specific culturilor de cartof.

Oamenii de stiinta de la Facultatea de Stiinte Biologice din Leeds au declarat ca vor planta, pentru inceput, numai 1.200 de fire de cartof transgenic. Ei au spus ca au adaugat o gena radacinilor plantei astfel incat noul cartof rezista la daunatori.

Economie la pesticide

Sustinatorii cartofului transgenic spun ca prin cultivarea acestuia britanicii vor face o economie de 645 de milioane de lire sterline, suma pe care o pierd anual cu pesticidele si cu intretinerea terenurilor.

Imediat dupa anuntul oficial, ecologistii au spus ca vor contesta decizia guvernului. Pete Riley, liderul grupului de protestatari care se opun culturilor transgenice a declarat ca gena adaugata cartofului confera omului care il consuma rezistenta la antibioticul neomicina.

Britanicii nu sunt la prima incercare de a cultiva cartoful transgenic. Anul trecut, ecologistii au dat in judecata fermierii care au fost de acrod cu cartoful transgenic, dupa ce organizatia locala a Greenpeace a dat publicitatii un studiu care arata ca pericolul imbolnavirii de cancer este mare.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.