Geamandura, barometrul marii

Norvegia e dispusa sa investeasca patru milioane de euro pentru a putea oferi Romaniei cele patru geamanduri ecologice necesare intrarii in sistemul mondial de supraveghere a apelor marine. Tara noastra trebuie sa plateasca numai 600.000 de euro pentru montarea lor.

Noile balize vor inregistra modificarile temperaturii aerului sau apei, iar datele obtinute vor fi analizate si prelucrate rapid de specialisti, care vor putea avertiza inotatorii.

Aparatele mai masoara viteza si directia vantului, inaltimea valurilor, precum si nivelul de poluare a stratului superficial al marii.

Petele de petrol vor fi observate de timpuriu si vor putea fi combatute mai eficient. Cele patru balize vor imbunatati siguranta navigatiei in apele romanesti si vor fi conectate cu zeci de institute oceanografice din lume.

Sistemul de observare a Oceanului Planetar ajunge si la noi

Modificarile climatice si stadiul de poluare din apele marilor vor putea fi masurate in timp real. Reteaua planetara de balize ecologice se extinde si in Marea Neagra.

„Sistemul oceanografic operational pentru Romania” este un proiect realizat in cadrul Programului Norvegian de Cooperare „Crearea de noi parteneriate pentru protejarea mediului”.

Noile geamanduri oceanografice vor scadea numarul cazurilor de inec in Marea Neagra si vor detecta petele de petrol

Balize din Norvegia

Pentru implementarea noilor balize s-a incheiat un acord de colaborare intre Guvernul Norvegiei si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Norvegia este dispusa sa investeasca peste 4 milioane de euro, cerand partenerilor din Romania sa vina cu un aport de 600.000 de euro, pentru montarea lor.

Cutremurele cu magnitudine mare, inundatiile, uraganele, furtunile devastatoare sau diferentele de temperatura in aer si apa marii sunt tot mai dese de cand incalzirea globala isi face simtita prezenta.

Specialistii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Marina (INCDM ) „Grigore Antipa”, din Constanta, spun ca multe persoane se pot ineca din cauza curentilor reci care ajung pana la mal.

Noile balize din Marea Neagra vor inregistra date despre modificarile din aer si apa, care vor fi analizate si prelucrate rapid de specialisti.

Cercetatorul Viorel Malciu, de la INCDM, spune ca sistemul din zona litoralului romanesc va fi compus din patru geamanduri ecologice operationale si va face posibila masurarea temperaturii aerului, a vitezei si directiei vantului, inaltimii valurilor, temperaturii apei, dar si a nivelului de poluare al stratului superficial al marii.

Petele de petrol si dezvoltarea lor vor intra rapid in bazele de date internationale si combaterea lor va fi mult mai rapida decat in prezent.

Banii de la guvern intarzie

Desi acest proiect care va aduce beneficii Romaniei este finantat in principal de Norvegia, banii pe care trebuie sa-i aloce statul roman intarzie. „Sistemul oceanografic operational pentru Romania trebuia sa functioneze inca din aceasta vara, dar, dupa cum merg lucrurile, probabil va fi instalat abia la anul”, spune Malciu.

Cele patru balize ar trebui sa monitorizeze coasta si apele marii sub aspectul proceselor fizice, biologice si chimice. Ele vor fi conectate cu zeci de institute oceanografice din lume si vor imbunatati siguranta pentru navigatie in apele romanesti.

Coordonatele proiectului

Conform acordului bilateral cu Norvegia, Sistemul operational pentru Marea Neagra trebuie sa devina functional incepand de anul acesta

Norvegia furnizeaza balizele care costa 4 milioane de euro, iar Romania trebuie sa plateasca numai 600.000 de euro

Sistemul va imbunatati siguranta turistilor si controlul navigatiei in apele de coasta romanesti

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *