Grota artificiala din sare iodata

Doar stand in interiorul salinei construite din blocuri de sare ecologica, oamenii isi pot trata diversele afectiuni.

Unica salina artificiala din judetul Covasna se va deschide, pana la inceputul lunii martie, in municipiul Sfantu Gheorghe. Grota, realizata din sare ecologica, adusa de la Marea Moarta, este a doua din Romania, dupa cea de la Cluj, deschisa anul trecut.

Constructia de sare este investitia medicilor veterinari Dali Sandor si Szanto Zsolt, doi oameni de afaceri din judetul Covasna. Cei doi parteneri au avut, pana in ianuarie 2007, o carmangerie, dar s-au gandit ca o salina artificiala ar fi mult mai utila decat afacerea de pana atunci.

„Cu ajutorul unei firme din Ungaria, care se ocupa de constructia unor astfel de grote-saline, am decis sa ne schimbam profilul. O cura de o ora in grota salina are efectul unei zile petrecute pe malul marii”, ne explica Dali Sandor.

Sapte tone de sare

Constructia de sare ocupa o suprafata de 22 de metri patrati, cu o inaltime de pana la 3 metri. Ea va functiona in incinta Bazei de inot si recreere a municipiului Sfantu Gheor-ghe. Temperatura in interiorul constructiei va fi de 20-21 de grade Celsius, si nu de 10-12 grade, ca intr-o salina naturala.

Pentru ridicarea grotei s-au folosit sapte tone de sare. „In pereti s-au pus caramizi de sare adusa din Polonia, iar pardoseala si tavanul sunt facute din sare iodata, adusa de la Marea Moarta”, ne-a mai spus Dali Sandor. Cei doi investitori vor sa instaleze si doua solarii, pentru bronzat, asa cum au vazut in Ungaria.

Capacitatea salinei va fi de sapte locuri simultan, fiindca – spun Sandor si Zsolt – „daca oamenii stau prea aproape unii de altii nu se mai pot relaxa”.

Terapia cu muzica si culori Suplimentar, romanii s-au gandit sa combine efectul acestei grote cu cel al cromoterapiei. Efectul vindecator al culorilor, mai ales in cazul suferintelor nervoase, a fost dovedit stiintific, in urma studiilor rezultand si faptul ca vindecarea survine mai repede prin alternarea culorilor calde cu cele reci. Alt procedeu agreat de cei doi investitori este audioterapia.

Astfel, pacientii vor auzi sunetul valurilor marii sau trilul pasarilor, un fond muzical relaxant, asezati confortabil pe cele sapte scaune instalate in incinta grotei. „O sedinta de 45 de minute va costa in jur de 9,5 lei, dar se vor putea face si abonamente care vor depasi valoarea de 85 de lei. Pentru copii si pentru varstnici, tarifele vor fi mai mici”, a declarat Dali Sandor.

Cei doi oameni de afaceri intentioneaza sa mai aduca sare de la Marea Moarta, pe care o vor comercializa ambalata in pliculete. Cu acestea, pacientii vor putea face si acasa baie cu pretioasa sare, extrem de bogata in substante minerale si microelemente.

O cura de o ora in grota salina are efectul unei zile petrecute pe malul marii
Dali Sandor, om de afaceri

Indicatii si contraindicatii

Terapia ecologica cu sare iodata este „mana cereasca” pentru multi dintre bolnavi. In grota se pot face cure pentru astm bronsic, inflamatii cronice ale cailor respiratorii superioare si inferioare, sinuzite cronice, alergii la praf, alergii de piele, diferite boli ale sistemului cardiovascular, ulcer gastric si duodenal, hipotiroidism, diverse nevroze, stari de epuizare, stres si imunodepresii. Sistemul este strict natural si copiaza, in detaliu, grotele naturale de sare de la Marea Moarta, renumite pentru calitatile lor curative.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *