Incompetenta si haosul din Guvernul roman afecteaza in mod ireversibil una dintre cele mai importante zone umede naturale din Europa – Delta Dunarii

delta-dunarii-1.jpgDelta Dunarii, Rezervatie a Biosferei – un nume care pentru unii din noi semnifica un colt de natura inca salbatic, putin atins de mana omului, care merita toate eforturile pentru a fi protejat. Dar, din pacate nu acelasi lucru inseamna si pentru autoritatile romane care au obligatia de a elabora acte normative si masuri de gestionare adecvate care sa asigure un statut de protectie corespunzator pentru aceasta zona si nu numai.

Acum cateva saptamani Societatea Ornitologica Romana a realizat un comunicat de presa in care s-a descris foarte succint situatia actuala a legii Deltei Dunarii. Intr-o singura fraza putem reda din nou mesajul acelui comunicat de presa: ca desi din anul 2006 se incearca imbunatatirea legii Deltei Dunarii/armonizarea sa cu legislatia europeana prin propuneri de proiecte de lege noi, acestea de fiecare data au fost blocate ori la nivelul Ministerelor (cum ar fi Ministerul Agriculturii care a respins de fiecare data proiectul de lege), ori procedura a fost suspendata sau respinsa de catre Camera Deputatilor. Ultima tentativa a unor deputati (foarte putini de genul acesta) de a obtine o lege care sa corespunda cerintelor legislative de mediu ale Uniunii Europene si sa asigure un statut adecvat de protectie a inceput in luna aprilie anul acesta, dar din pacate si acest proiect de lege, ca si cele anterioare a avut aceeasi soarta fiind respins de Camera Deputatilor in data de 9 noiembrie 2009 (nr. de voturi: DA – 29, NU 42 si AB – 4).

Intrebarea la care poate fiecare din noi stie raspunsul este DE CE? De ce o lege care are rolul de a proteja una dintre cele mai importante zone umede din Europa, cu statut multiplu de protectie nu poate fi aprobata? Iar alte hotarari precum cea in care pescuitul la sturioni nu mai este interzis sau cele care favorizeaza dezvoltarea turismului pe teritoriul Deltei sunt aprobate.

Este la fel de important sa mentionam ca acelasi lucru este valabil si pentru planul de management al Deltei Dunarii, pentru perioada 2007 – 2012, al carui proces de aprobare a inceput din 2008 si nu este finalizat, desi suntem la sfarsitul anului 2009.

Prin acest comunicat de presa dorim sa facem apel la toate ONG-rile de mediu, la organizatiile civice si la mass-media sa se alature protestului nostru pentru restabilirea unui cadrul legal unitar si eficient pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *