Speciile marine migreaza spre poli

Speciile marine se deplaseaza in medie cu 72 km pe deceniu spre poli din cauza incalzirii climatice, arata un amplu studiu aparut in Nature Climate Change si preluat de Le Monde. Pentru a gasi temperaturile la care sunt adaptate, plantele si animalele se deplaseaza spre un mediu mai racoros, spre poli, altele urca la inaltimi…

Citește mai departe

Echivalentul unei paduri tropicale in desert descoperit in Oceanul Arctic

Cercetatorii au descoperit o zona imensa populata cu fitoplancton in Oceanul Arctic. Desi nu suna ca si cum ar fi mare lucru, aceasta descoperire este echivalenta cu descoperirea unei paduri tropicale in mijlocul desertului. Pana acum se credea ca fitoplanctonul (planta microscopica, vitala pentru toate animalele marine) traieste doar in zonele de apa calda ale…

Citește mai departe
Microorganismele marine ar putea avea un creier colectiv

Schimbarile climatice nemultumesc plantele

Fitoplanctonul din adancurile marilor, o planta microscopica, sta la baza lantului alimentar din apele ce inconjoara peninsula Antarctica, iar in momentul in care acesta nu este „fericit”, tot ce depinde de el are de suferit, incluzand pestii, pinguinii si chiar oamenii. Un studiu publicat in revista de specialitate Science, citat de Reuters, arata ca fitoplanctonul…

Citește mai departe
Microorganismele marine ar putea avea un creier colectiv

Oceanele se sufoca!

 Odata cu schimbarile climatice, Oceanul Indian Austral este supus actiunii unor vanturi puternice care agita apele si determina o crestere a dioxidului de carbon continut de fitoplanctonul din adancuri. Consecinta: o absorbtie de CO2 din atmosfera in scadere. Agitate de vanturi din ce in ce mai violente, apele de suprafata ale Oceanului Indian se amesteca…

Citește mai departe