Cum scapam de PET-uri

    In 1862, Alexander Parkes a prezentat in cadrul unei expozitii din Londra un material realizat din nitroceluloza si solventi care, daca era incalzit, putea fi modelat fara sa isi modifice forma dupa racire. Materialul, denumit parkesine, era prima versiune a plasticului produs astazi. Parkesine nu s-a bucurat de succesul scontat de inventatorul sau, avand neajunsul…

    Citește mai departe

    Animalele zombi

    Foarte multe animale sunt mai bine adaptate conditiilor ostile vietii decat oamenii si multe specii dau dovada de o rezistenta uimitoare, mai ales atunci cand viata lor depinde de aceasta. Nu va lasati pacaliti de ochii blanzi, in imagine sunt de fapt „zombi” inghetati, cunoscuti si sub numele de broaste de lemn. Acestea sunt adaptate…

    Citește mai departe

    Soferii, mai poluati decat pietonii

    Instalatiile de masurare a poluantilor din aer sunt amplasate la aproape trei metri de sol si nu reflecta pericolul la care sunt expusi conducatorii auto. Acestia inhaleaza noxele direct de la tevile de esapament. In intersectiile aglomerate, soferii sunt expusi poluarii cu gaze de esapament mai mult decat pietonii sau biciclistii. Traficul foarte aglomerat, dar…

    Citește mai departe

    Termocentrale cu apa de mare

    Zeci de miliarde de metri cubi de gaz toxic otravesc apele Marii Negre. In adancurile lipsite de oxigen, productia hidrogenului sulfurat nu inceteaza nicio clipa, o specie de bacterii anaerobe imbogatind permanent zacamantul de o mare valoare energetica. Daca ar fi extras, prin arderea lui intr-o termocentrala, s-ar putea genera cel putin 4.000 de megawati,…

    Citește mai departe