Dezastrul ecologic din Bhopal: Doi ani de inchisoare pentru vinovati, la 26 de ani dupa accident

Opt persoane au fost gasite vinovate luni pentru scurgerea de gaz toxic de la o uzina din India, de acum 26 de ani, care s-a soldat cu moartea a mii de persoane, fiind cel mai grav dezastru industrial din istorie. Pedeapsa: 2 ani de inchisoare.dezastru ecologic

Aceste condamnari sunt primele dupa dezastrul de la uzina Union Carbide. Cei opt sunt fosti angajati ai uzinei si au fost condamnati pentru omor prin neglijenta. Unul dintre ei a murit deja, iar ceilalti ar urma sa depuna apel.

Activistii pentru apararea victimelor considera ca pedeapsa este prea usoara si a venit prea tarziu.

Scurgerea de gaz toxic de la uzina Union Carbide, India, din 3 decembrie 1984, a fost cel mai grav dezastru ecologic industrial din istorie. 40 de tone de metilizocianat s-au imprastiat in aer.

Cel putin 15.000 de persoane si-au pierdut viata in decurs de cateva zile, iar efectele groaznice ale contaminarii se simt si in prezent.

Expertii subliniaza ca in Bhopal s-au inregistrat neobisnuit de multi copii nascuti cu defecte sau care au deficiente de dezvoltare, precum si diferite forme de cancer, diabet si alte boli cronice. Aceste boli nu apar numai in randul supravietuitorilor accidentului, dar si in randul unor persoane nascute cu multi ani mai tarziu.

Locul fostei fabrici de pesticide a fost abandonat si preluat in 1998 de guvernul din Madhya Pradesh, dar ecologistii avertizeaza ca zona este contaminata in continuare.

Printre cele opt persoane condamnate se numara fosti responsabili importanti din compania Union Carbide, printre care omul de afaceri indian Keshub Mahindra, care a fost presedintele fillialei indiene a societatii in momentul producerii accidentului.

Peste 10 judecatori s-au ocupat de acest dosar din 1987, cand Biroul central de investigatii din India a inculpat 12 persoane pentru “omucidere din culpa”. Acuzatii riscau pana la 10 ani de detentie.

Insa, in 1996, Curtea Suprema indiana a redus acuzatia la “omor prin neglijenta”, pedepsita cu maxim doi ani de detentie.

In urma cu 20 de ani, Union Carbide a platit guvernuluui indian compensatii de 470 de milioane de dolari. Potrivit Dow Chemicals, care a cumparat compania in 1999, acel acord exclude revendicarea de noi despagubiri.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,161FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente