Termocentrale cu apa de mare

Zeci de miliarde de metri cubi de gaz toxic otravesc apele Marii Negre. In adancurile lipsite de oxigen, productia hidrogenului sulfurat nu inceteaza nicio clipa, o specie de bacterii anaerobe imbogatind permanent zacamantul de o mare valoare energetica.
platforma
Daca ar fi extras, prin arderea lui intr-o termocentrala, s-ar putea genera cel putin 4.000 de megawati, obtinandu-se in plus cantitati imense de sulf coloidal si apa grea.

Hidrogenul sulfurat dizolvat in apele marii are o putere calorica mai mare decat metanul si se aprinde imediat ce intra in contact cu oxigenul atmosferic.

Din acest motiv, daca un cutremur l-ar elibera din adancuri, Marea Neagra ar putea fi aruncata in aer de o explozie colosala. Exploatarea acestui gaz poate asigura independenta energetica a Romaniei si ar curata apele marii de o substanta care ucide vietuitoarele.

Hidrogenul sulfurat prezent in pungile de petrol tasneste impreuna cu titeiul care se extrage din mare, dar este ars pe loc, la capatul unei conducte, cat mai departe de platforma

Exploatarea hidrogenului sulfurat dizolvat in apele de adancime ale Marii Negre ar putea asigura necesarul energetic al Romaniei pentru cel putin 50 de ani

Zacaminte asemanatoare din fiordurile Norvegiei sunt folosite la producerea apei grele. Prin aprinderea acestei substante, Marea Neagra ar putea fi „detonata”.

Adancul Marii Negre este un urias rezervor de hidrogen sulfurat, spun specialistii romani de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice din Ramnicu Valcea. Acest gaz solubil in apa arde usor in contact cu oxigenul atmosferic si are o putere calorica mai mare decat cea a gazului metan.

Cercetatorii au estimat, inca de acum cateva decenii, ca pungile de hidrogen sulfurat constituie un real pericol daca nu sunt utilizate. Pe langa faptul ca viata subacvatica risca sa dispara in urmatorii 30 de ani, in cazul unui cutremur major, cele cateva miliarde de metri cubi de hidrogen sulfurat ar putea iesi la suprafata si in contact cu aerul s-ar aprinde instantaneu, provocand o explozie echivalenta cu a unei bombe atomice.

Ceausescu planuia o centrala

Avertizat de expertii militari, fostul lider comunist hotarase construirea unei termocentrale langa Navodari. Aceasta urma sa utilizeze hidrogenul sulfurat adus la mal cu ajutorul unei conducte de captare montate in groapa de mare adancime a Marii Negre situata la est de Constanta, la aproximativ 250 de kilometri de mal.

Ca sa-l descurajeze pe Ceausescu, rusii au contrazis analizele chimistilor romani si au pretins ca apa de mare nu contine „destul hidrogen sulfurat”, iar termocentrala ar fi „nerentabila”.

Verificarile facute de cercetatorul francez Jacques-Yves Cousteau au confirmat insa faptul ca, sub un strat gros de 200 de metri de apa de mare obisnuita, Marea Neagra e plina de hidrogen sulfurat.

Proportia minima estimata de Cousteau a fost de 42 de centimetri cubi la litru, dar el a avertizat ca speciile de bacterii anaerobe care produc acest gaz sunt foarte productive si concentratia zacamantului creste continuu.

Francezul a recomandat exploatarea gazului, fie pentru producerea apei grele, fie pentru generarea de electricitate prin arderea lui intr-o termocentrala, daca nu in alt scop, macar pentru salvarea vietuitoarelor marine.

Prezenta hidrogenului sulfurat dizolvat in apa provoaca disparitia organismelor viiplatforma

Americanii confirma structura apei

In august 2007, cunoscutul profesor Robert Ballard si o echipa de specialisti de la Institutul de Explorari Oceanice al Universitatii din Delaware au verificat si au confirmat concentratia apelor de adancime din Marea Neagra.

Devenit celebru dupa ce a descoperit epava Titanicului, Ballard a constatat si el faptul ca „90% din apa Marii Negre este lipsita de oxigen si prezinta importante concentratii de hidrogen sulfurat dizolvat”. El spune ca stratul de apa proaspata de la suprafata preseaza ca un capac peste „apa toxica, imbibata cu hidrogen sulfurat si apa grea, improprie vietii”.

Testele s-au desfasurat in Ucraina, in largul portului Sevastopol, cu ajutorul unei sonde subacvatice. Doerri, un submarin robotizat dotat cu senzori de ultima generatie care pot analiza compozitia apei de mare, a desfasurat mai multe operatiuni de verificare, care in total au durat peste 14 ore, a precizat New Scientist.

Apa din adancurile Marii Negre contine importante cantitati de hidrogen sulfurat

Robert Ballard,
profesor, Universitatea
din Delaware

90 la suta

– din apa Marii Negre este lipsita de oxigen

Efecte biologice

Unele celule din organismele mamiferelor produc cu intentie hidrogen sulfurat, pe care il elibereaza in cantitati mici in sange. El actioneaza ca un vasodilatator si este necesar creierului in cadrul activitatii de memorare.
Efectul benefic al usturoiului deriva din catabolizarea polisulfurilor din componenta sa, care se transforma treptat in hidrogen sulfurat.

Daca celulele produc un exces de hidrogen sulfurat, activitatea creierului este paralizata, unul dintre efecte fiind inducerea hibernarii. Hidrogenul sulfurat adaugat treptat in aer scade dramatic metabolismul si reduce temperatura corpului.

Cercetatorii romani recomanda investitii urgente in domeniu

Fizicianul Silviu Dragomirescu, cel care a inaintat o cerere de brevet pentru o instalatie de extragere a hidrogenului sulfurat si a apei grele din Marea Neagra inca din 1981, a trimis din nou, in anul 1999, intreaga documentatie oficialitatilor romane. Institutul National de Geologie si Geoecologie Marina a raspuns doar ca „este oportuna initierea unor cercetari complexe geologice in acest caz”.

Studiile au fost reluate abia in anul 2004, de o echipa de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice din Ramnicu Valcea. Directorul stiintific al acestei institutii, Vasile Stanciu, propunea prin 2005 o noua solutie, de ardere „in situ”, adica in adancuri, a hidrogenului sulfurat cu ajutorul unei pile de combustie cu ardere galvanica.
scufundari
Concurenta nu sta pe ganduri

Institutul a recomandat insistent autoritatilor exploatarea zacamantului, subliniind ca producerea de energie electrica ar elimina toxicitatea apei pentru vietuitoarele marine si ar reduce riscul unei explozii in caz de cutremur.

Energia alternativa bazata pe arderea hidrogenului sulfurat e o idee tentanta pentru toate tarile din jur. Bulgaria si Turcia s-au aratat interesate, iar Ucraina deja initiaza cercetari si propune „impartirea” Marii Negre.

Dragomirescu spune ca exploatarea apei de adancime si aducerea ei la mal, pentru dezvoltarea unei termocentrale care va produce cam 4.000 de megawati, nu este complicata. „Apa de adancime are o presiune de peste 200 de atmosfere si prin simpla instalare a unei conducte, solutia-zacamant ar iesi singura la suprafata, conform principiului vaselor comunicante, exact ca petrolul”, sustine fizicianul.

50 de ani

– de independenta energetica ar obtine Romania prin exploatarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagra.

Petrolistii de pe platformele marine au la ei masti de gaze, pentru a evita intoxicarea cu hidrogen

Curiozitati de laborator
petrolisti
Hidrogenul sulfurat (H2S) si apa (H2O) sunt asemanatoare din punctul de vedere al legaturilor chimice (covalente), sulful si oxigenul fiind in aceeasi grupa a Tabelului Elementelor.

In timp ce apa intretine viata, hidrogenul sulfurat este un gaz toxic.Hidrogenul sulfurat e un gaz cu un puternic miros de „oua clocite”, dar sulful este un cristal galben inodor.

Intre hidrogenul sulfurat si apa obisnuita pot avea loc schimburi izotopice in mai multi pasi, care duc la obtinerea apei grele, cunoscuta pentru capacitatea de a modera reactiile nucleare.

H2S se formeaza in timpul procesului de descompunere a organismelor moarte, sub actiunea bacteriilor anaerobe. Cantitati din acest gaz apar si in timpul eruptiilor vulcanice, prin hidroliza sulfurilor metalice.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *