Instalațiile de valorificare energetică, pe ordinea de zi a PMB. Soluția – un dezastru pentru mediu și pentru sănătatea cetățenilor

Gabriela Firea, Primarul Municipiului Bucureşti, intenţionează să dea undă verde zilele acestea în Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti construirii unei instalaţii de mare capacitate pentru valorificarea energetică a deşeurilor municipale, prin aprobarea Master Planului pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul Municipiului Bucureşti.

Global Alliance for Incineration Alternatives, alături de Energy Justice România, dezaprobă soluţia agreată de Primăria Municipiului Bucureşti pentru managementul deşeurilor în regiunea Bucureşti – Ilfov şi solicită consilierilor PMB să respingă propunerea.

Instalaţia de valorificare energetică ar urma să fie finanţată cu circa 180 de milioane de euro, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi fonduri publice locale.

În România, instituţia europeană de consultanţă JASPERS este principalul promotor al valorificării energetice şi al incinerării deşeurilor, la nivelul guvernului şi al autorităţilor publice locale. Aceasta se întâmplă contrar recomandărilor Comisiei Europene de a nu investi în instalaţii de valorificare energetică, ci în soluţiile aflate pe treptele superioare ale piramidei deşeurilor, precum prevenire, sortare, colectare separată la sursă şi reciclare.

Prin incinerarea deşeurilor, fie ea şi cu recuperare de energie în instalaţii aşa-zis moderne, Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov vor pune în pericol sănătatea cetăţenilor, vor polua iremediabil mediul înconjurător şi vor îngreuna tranziţia României spre o economie circulară. Toate aceste ameninţări se vor traduce în costuri, fie că vorbim despre tratarea cetăţenilor bolnavi, despre reducerea poluării aerului sau despre slujbele pierdute în sectorul economiei circulare.

Considerăm oportună renunţarea la planul de a construi instalaţii de valorificare energetică în Municipiul Bucureşti şi jud. Ilfov. Solicităm autorităţilor din Municipiul Bucureşti să revizuiască soluţiile propuse, iar consilierilor din Consiliul General Bucureşti să respingă propunerea.

Avem speranţa că judeţul Ilfov, capitala şi România nu vor prelua de la vecini modele depăşite, ineficiente şi extrem de costisitoare, ci că se vor alinia la trendul european actual de stoparea treptată a industriei incineratoare de deş euri. Trebuie să învăţăm din experienţa unor ţări precum Danemarca sau Olanda, care nu îşi pot atinge ţintele de reciclare şi importă deşeuri din alte ţări, din cauza procentului ridicat de incinerare şi valorificare energetică.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *