Organizațiile de mediu somează industria incineratoare de deșeuri să prezinte scuze publice

Organizațiile de mediu și-au manifestat dezacordul și indignarea față de solicitarea făcută de președintele unui grup de lobby pentru corporații, de excludere a reprezentanților organizațiilor de mediu dintr-o serie de discuții importate, care au avut loc în această săptămână.

Aceste remarci au fost enunțate într-un e-mail, făcut ulterior public de către ENDSEurope, după ce s-a descoperit că reglementările privind incinerarea deșeurilor au fost „actualizate”, devenind mai laxe. Ulterior dezvăluirii acestor informații, organizațiile de mediu au somat instituția responsabilă să prezinte scuze publice.

Mai mult de 80 de milioane de tone de deșeuri sunt incinerate în Europa în fiecare an,  derogând așadar de la principiul economiei circulare, care presupune prevenirea risipei și reciclarea produselor uzate.

Incinerarea deșeurilor, cu sau fără recuperare de energie, cauzează emisiuni de noxe periculoase în aer, dăunătoare sănătății umane și mediului.

Raportul EEB intitulat „O oportunitate risipită” a dezvăluit că propunerile discutate în cadrul unei reuniuni din această săptămână vizează creșterea pragului de sus al nivelului maxim admis privind emisiile de noxe în aer. Prin acest Raport, EEB invită Comisia Europeană să revizuiască proiectul normativ, în vederea înăspririi standardelor privind emisiile de noxe și eliminarea flexibilității normelor, care vor deveni obligatorii pentru toți operatori.

Când raportul a fost publicat, autorul Aliki Kriekouki a spus:

„Oamenii din Europa se așteaptă ca UE să aibă cele mai bune standarde de mediu din lume. Din păcate, însă, după trei ani de lucru pentru a actualiza regulile privind incinerarea deșeurilor, suntem blocați de o propunere care face unele progrese, dar nu reușește să stimuleze îndeajuns implementarea unor soluții eficiente și a unor tehnologii noi, ușor accesibile, care să împiedice sau să reducă poluarea.

Propunerea normativă ridică pragul de sus privind nivelul maxim de emisii pentru oxizii de azot (NOx), mercur și praf, comparativ cu versiunea din 2006 a aceluiași document.

De exemplu, nivelul maxim al mercurului neurotoxin periculos este crescut de la 20 la 25 μg / Nm3, în ciuda faptului că există tehnici stabilite care pot reduce emisiile la o fracțiune din acest nivel. Raportul menționează chiar trei fabrici care emit mai puțin de 0,1 μg / Nm3.

Vocile industriei au reacționat furios la publicarea raportului.

Edmund Fleck, președintele grupului de lobby al asociației de incinerare a deșeurilor ESWET, a declarat într-un e-mail adresat colegilor că ecologiștii spun „minciuni” și că s-au „descalificat” singuri  din procesul privind elaborarea de noi reguli. Potrivit ENDS, e-mailul „… sugera ca participanții la discuții să „izoleze „organizațiile de mediu și să se opună” în mod unilateral „oricărei afirmații” venind din partea lor.

Fleck a spus ulterior că a fost  vorba despre o reacție „spontană și emoțională”, iar declarația sa nu a fost făcută în calitate de președinte ESWET.

Directorul EEB pentru politica industrială, Christian Schaible, a declarat:

„Un răspuns spontan este adesea unul care dezvăluie gândurile adevărate ale unui individ, așa că este îngrijorător faptul că prima reacție a lui Fleck a fost să încerce să elimine organizațiile de mediu din camera de dezbatere, pentru a permite industriei să-și scrie propriile reguli”.

Schaible a apărat puternic raportul și a subliniat că orice încercare de a exclude organizațiile de mediu din grupul consultativ ar elimina legitimitatea acestui proces decizional în care acestea sunt deja depășite de către reprezentanții industriei de lobby-i cu cincisprezece la unu:

„Este datoria noastră să protejăm interesul public împotriva presiunilor corporatiste. Una este să ne fie refuzate solicitările privind asigurarea unor standarde mai mari de protecție pentru sănătatea cetățenilor și a mediului, și alta să se încerce excluderea noastră totală din procesul decizional.”

El a continuat:

„Având în vedere circumstanțele, credem că niște scuze ar fi potrivite.”

Raportul a fost publicat cu o săptămână înainte de reuniunea finală a unui grup tehnic de lucru care discută o versiune actualizată a documentului BREF, trecând în revistă cele mai bune tehnici disponibile pentru industrie.

Raportul compară propunerea Comisiei a  BREF-ului actualizat cu documentul inițial din 2006.

Cu toate acestea, industria și Comisia Europeană au susținut că documentul actualizat nu ar trebui comparat cu cel existent, deoarece versiunea anterioară nu era obligatorie din punct de vedere juridic.

Expertul tehnic al EEB Aliki Kriekouki, care participă la discuțiile de  săptămâna aceasta, a declarat că această motivare este una „ridicolă”:

„Am petrecut ani de zile pentru a” revizui „un document și li se spune acum că compararea versiunii actualizate cu originalul este nedreaptă. E nevoie de foarte multă ignoranță pentru a accepta un astfel de argument. Spre deosebire de diversele grupurile de interese din industrie, singurul nostru obiectiv este să îmbunătățim regulile pentru a oferi cel mai înalt grad de protecție posibil tuturor europenilor. Mai ales în acest caz, când documentul a fost revizuit după mai mult de un deceniu, credem că este rezonabil să ne așteptăm la standarde de protecție mai înalte, care să reflecte evoluția tehnologică”.

În emailul său Fleck a criticat, de asemenea, o secțiune din raport care evalua performanța statelor membre participante la discuțiile grupului tehnic de lucru, spunând:

„Niciodată în cariera mea nu am văzut nimic atât de ridicol! [sic]”

Kriekouki a răspuns:

„Ar fi util ca cetățenii din Ungaria, Croația, Cehia, Spania, Bulgaria, Finlanda, Malta, Slovacia și Regatul Unit să afle că delegațiile guvernului lor au fost cel puțin parțial alcătuite din reprezentanți care lucrează efectiv pentru companiile care exploatează instalații de incinerare a deșeurilor. Nu credem că este ridicolă dezvăluirea acestei infiltrări a industriei în discuție și să cerem îmbunătățirea transparenței acestui proces extrem de tehnic „.

ESWET nu a oferit nici un comentariu drept replică, înainte de publicarea acestei lucrări.

@Articolul original a fost scris de Anton Lazarus și publicat în canalul de știri al European Environmental Bureau pe 24 aprilie, 2018 și poate fi consultat în limba engleză la: https://metamag.org/2018/04/24/green-groups-demand-apology-from-waste-industry-bully/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *