La o saptamana dupa ce premierul Emil Boc a cerut Garzii de Mediu sa fie neiertatoare cu agentii economici care polueaza si cu autoritatile locale care tolereaza gropile de gunoi improvizate, un raport al Curtii de Conturi arata ca institutia care ar trebui sa vegheze pentru protejarea mediului a cheltuit banii pe achizitii nepotrivite cu activitatea pe care o desfasoara.
Potrivit raportului, Garda de Mediu a cheltuit fondurile pe echipamente IT de care angajatii nu au nevoie si pe autoturisme de teren.
Raportul citat se refera la perioada 2007-2008, in care comisar general a fost Octavian Marius Popa, politician liberal, seful organizatiei locale Tulcea a PNL. Popa a fost inlocuit in urma cu un an de la Garda de Mediu, mandatul sau fiind plin de acuzatii despre modul in care a condus institutia. Raportul intocmit acum de Curtea de Conturi vine sa confirme, in opinia contestatarilor lui Popa, deciziile eronate pe care acesta le-a luat cat a fost la Garda de Mediu. Liberalul, acum parlamentar, se apara spunand ca acuzatiile sunt o razbunare politica.
Raportul realizat de inspectorii Curtii de Conturi a scos la iveala ca fosta conducerea a GNM a cheltuit aproximativ 900.000 de euro, intre decembrie 2007 si aprilie 2009, fara respectarea Legii privind achizitiile publice. Potrivit Curtii de Conturi, din sediul Comisariatului General al Garzii Nationale de Mediu au disparut sapte laptopuri, patru desktopuri si mai multe telefoane, modemuri si cartele de telefon.
„A fost constatata lipsa unor echipamente IT. Laptop Fujitsu Siemens – sapte bucati, si desktopuri Fujitsu Siemens – patru bucati. Totodata, in institutie nu mai exista mai multe terminale cumparate pe puncte de la Orange, in valoare de 159.251 de lei”, se arata in raport. O alta problema: fosta conducere este acuzata ca a cumparat 44 de softuri de evidenta contabila, desi Garda de Mediu avea nevoie de maximum 10 asemenea softuri, pentru fiecare directie regionala. Pentru cumpararea acestora, Garda a cheltuit 72.600 de lei.
„In anul 2008, GNM a acordat ilegal sporul de control financiar preventiv, in suma totala de 47.070 lei. Si sporul de audit de 25% acordat in anul 2008 persoanelor care au detinut functie de auditor interne este tot nelegal, deoarece, asa cum rezulta din Raportul de audit al Ministerului Mediului, in 2008 nu s-a putut face dovada existentei unui program de audit si nici a realizarii acestuia”, mai scrie in raportul Curtii de Conturi, facut public in urma cu o saptamana.
Sursa: Jurnalul National