Lacul Sfanta Ana, singurul lac de origine vulcanica din Europa

    In Carpatii Orientali, la hotarul dintre judetele Harghita si Covasna se afla lacul Sfanta Ana, singurul lac de origine vulcanica din Europa. Apa nu are viata, dar se afla intr-un loc unic, la poale de munte, imbratisata de paduri de conifere. Natura, povestile acestui tinut, dar si efectele terapeutice ale aerului puternic ionizat sau izvoarele minerale sunt destul motive pentru a ajunge in zona, macar pentru un weekend.
    lacul sfanta ana
    Drumul pana la Lacul Sfanta Ana, la 950 de metri altitudine, este marginit de padure. Razele soarelui patrund cu greu prin perdeaua de frunze, asa ca o racoare placuta ii tine companie calatorului. Muntii ascund locuri fascinante, cum ar fi Pestera Puturosul. Din adancurile pamantului ies la suprafata gaze cu efecte binefacatoare. Din cauza mirosului, i se mai spune „grota puturoasa” sau „pucioasa”.

    Emanatiile de hidrogen sulfuros sau de dioxid de carbon se resimt foarte puternic, chiar daca sunt rezultate in urma eruptiei vulcanice de acum aproape un million de ani . In zona se afla si o prapastie denumita „cimitirul pasarilor”, pentru ca foarte multe pasari, din cauza lipsei de oxygen, mor.

    Baile uscate cu gaz, asa numitele mofete, sunt sanatate curata. Sunt indicate in special persoanelor care sufera de afectiuni ale sistemului vascular si locomotor. Dar atentie!! Ce-i prea mult strica. Asa ca turistii nu trebuie sa zaboveasca prea mult in pestera si nici sa se aventureze peste linia care indica gazele, altfel mofeta poate fi periculoasa.

    Dupa cateva minute de mers prin padure dam cu ochii de intinderea de apa vegheata tacut de munti. Unic in Europa, lacul Sfanta Ana are o suprafata de 20 de hectare si o adancime de sapte metri.

    Practic ne aflam in craterul unui vulcan. Sansele de a erupe sunt destul de mici, dar nu poti sti niciodata.

    Legenda spune ca odinioara, pe acest loc se afla o cetate. Stapanul cetatii, suparat pe 13 fecioare din popor, printre care si preafrumoasa Ana, le-a inhamat la o caleasca si le-a biciut pana la sange. Ana, nemairezistand la durere, a facut o rugaciune catre Dumnezeu, dupa care a rostit un blestem : „Da Doamne sa se crape pamantul acum, sa ne scufundam si noi”. Si Dumnezeu a ascultat ruga si a surpat muntele si din lacrimile planse ale fetelor s-a nascut un lac, curat ca lacrima.

    Apa lacului este atat de curata, incat se apropie de puritatea celei distilate. Nu este oxigenata, motiv pentru care nici o vietate nu traieste aici. Povestea spune ca cine se scalda in ea e spalat de pacate si sigur nu moare.

    O plimbare cu barca pe lacul Sf Ana e mai mult decat relaxare, asta si pentru ca zona este puternic ionizata negativ, iar oamenii locului spun ca efectele asupra sistemului nervos se simt imediat.

    Exista si o parte mai putin stiuta a rezervatiei Sfanta Ana, lacul cu muschi, unde practic, daca stai mai mult esti inghitit de mlastina. Nu numai oamenii trebuie sa fie atenti, ci si micile vietuitoare, pentru ca sunt palnte carnivore.

    Dupa aproape un kilometru prin padure, ajungem in craterul Ciomatului Mare, care face parte din lantul Harghita. Acesta ia codita de la Baile Tusnad si pana la muntele Puturosu, se continua cu muntii Giurgeului si Caliman, formand cel mai lung lant vulcanic din Europa.

    Sursa: Realitatea TV

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *