O propunere legislativa privitoare la extinderea spatiului verde in Capitala, „cu sanse 99,9 la suta sa fie votata, va da peste cap mafia imobiliara si va oferi aer curat bucuresteanului”, ne-a spus Marius Marinescu, senator, si unul dintre initiatorii noii legi.
Acesta, impreuna cu Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu, a depus la sfarsitul saptamanii trecute, la Senat, in procedura de urgenta, o propunere legislativa privind modificarea Ordonantei privind protectia mediului.
„In momentul de fata, art. 71 alin. 2 permite construirea pe spatiile verzi, si putem lua exemplul parcului Bordei.
Noua propunere legislativa cu privire la protectia mediului interzice, in toate imprejurarile, fara exceptie, schimbarea destinatiei terenurilor prevazute in planurile urbanistice ca spatii verzi amenajate”, mentioneaza Marinescu.
270 tone de praf pe kilometru patrat
Initiatorii proiectului subliniaza ca bucurestenii suporta circa 270 tone de praf pe kilometru patrat, iar speranta de viata este cu 4 ani mai scurta decat cea a locuitorilor din alte orase ale tarii. Un copac emana 20 metri cubi de oxigen in 24 de ore, iar un om are nevoie de 2 metri cubi de oxigen pe zi. Capitala noastra are cea mai mica suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor din Europa. Fiecarui bucurestean ii revin doar 2,5 metri patrati de spatiu verde, in timp ce europenii se bucura de mult mai mult. De pilda, in Varsovia exista 32 metri patrati de verdeata/locuitor, 83 in Stockholm, in timp ce fiecare londonez beneficiaza de 64 metri patrati de spatiu verde. Din aceste motive, initiatorii proiectului propun abrogarea art. 71 alin. 2 si solicita consiliilor locale, municipale, judetene si Consiliului General al municipiului Bucuresti, precum si primarilor, sa intocmeasca programe in vederea asigurarii a minimum 26 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, acesta fiind si nivelul impus de normele Uniunii Europene. „Este mai ieftin sa prevenim imbolnavirea populatiei decat sa o tratam”, a adaugat initiatorul legii.
Proiect cu baza financiara
Senatorul precizeaza, de asemenea, ca dincolo de prevederile propunerii legislative, autoritatile trebuie sa aiba in vedere, cu timpul, atingerea normei recomandate de Organizatia Natiunilor Unite, mai precis de 50 de metri patrati de verdeata pe cap de locuitor. „Aceste proiecte se vor finaliza pana la data de 31 decembrie 2010. Guvernul Romaniei va urmari aducerea la indeplinire a prevederilor prezentei legi. In termen de un an, apoi periodic, anual, de la adoptarea prezentei legi, prefectii vor inainta Executivului un raport privind realizarea obligatiilor din prezenta lege.
Nerespectarea dispozitiilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei”, spun initiatorii modificarilor legisative. Senatorul Marius Marinescu vede noua lege ca si adoptata, acesta bazandu-se pe faptul ca proiectul este sustinut si semnat de 41 de parlamentari cu apartenenta in toate partidele. Mai mult decat atat, extinderea spatiului verde are un puternic fundament financiar. „Exista foarte multi bani europeni destinati proiectelor de mediu, astfel incat partea financiara nu va reprezenta o problema. Acum nu mai este vorba decat de vointa”, a incheiat Marinescu.
Sursa: Curierul NAtional