Leoaica Elsa avea cancer mamar in faza terminala

Avea 17 ani, iar, in mai 2007, medicii veterinari din cadrul Facultatii de Medicina Legala Bucuresti i-au descoperit leoaicei Elsa un cancer mamar. Conducerea Gradinii Zoologice Baneasa a corespondat cu specialisti in medicina veterinara din Marea Britanie, pentru a se sfatui in legatura cu modalitatea in care poate fi tratata aceasta tumora maligna, in masura in care acest lucru ar mai fi fost posibil. Numai anul trecut, animalul a suferit doua interventii, timp in care medicii specialisti au prelevat probe de tesut, stabilind sa extirpe tumora. Starea de sanatate a leoaicei s-a agravat, a slabit 15 kilograme, iar pe data de 4 martie 2008 au decis sa o mai supuna, inca o data, unui set de analize. Din pacate, a fost prea tarziu. Cand au deschis-o, medicii au descoperit crudul adevar. Elsa avea metastaza la nivel uterin, la nivelul ganglionilor limfatici, iar la nivelul celorlalte organe (plamani, ficat, splina si rinichi) au aparut zone de infarct.

„In Gradina Zoologica Baneasa am avut trei exemplare de leu. Doua femele si un mascul. Elsa era cea mai in varsta dintre ei. Avea 17 ani. Masculul si cealalta femela s-au nascut in anul 2000 si au fost transferati Parcului Zoo din Bucuresti in anul 2001. Din pacate, avand in vedere lipsa spatiului necesar, leii au trait separat. Asta din pricina refuzului autoritatilor locale care nu au eliberat autorizatiile de constructii in vederea amenajarii altor spatii de cazare”, ne-a declarat directorul Zoo, Anca Opea. Pe data de 22 mai 2007, leoaica Elsa a fost supusa primului test de recoltare a probelor biopsice din formatiunea granulomatoasa (tesut si sange din tumora canceroasa), la aceasta operatiune participand atat personal medical veterinar din cadrul Administratiei Gradinii Zoologice Bucuresti, cat si academicianul prof. dr. Nicolae Manolescu si dr. Emilia Balint, ca reprezentanti ai Facultatii de Medicina Veterinara Bucuresti. In urma examenului de laborator asupra formatiunii tumorale maligne, medicii veterinari i-au pus leoaicei Elsa diagnosticul de „Mastoza chistica suprainfectata imunoalergica (stare precanceroasa)”. Conform protocolului terapeutic, medicii veterinari Manolescu si Balint au prescris leoaicei mai multe antibiotice, antineoplazice si un triperp unguent.

Specialistii britanici recomandau eutanasierea
Avand in vedere aceasta situatie grava, conducerea Gradinii Zoologice Baneasa a incercat sa gaseasca un tratament cat mai adecvat pentru a-i salva viata leoaicei Elsa. Directoarea Anca Oprea a luat legatura cu Clive Barwick, unul dintre cei mai buni medici veterinari care activeaza pe langa gradinile zoologice din Marea Britanie. „Gardianul” a intrat in posesia raspunsului dat de Clive Barwick la intrebarile Zoo Baneasa. „Cea mai indicata solutie ar fi indepartarea pe cale chirurgicala a intregii tumori, ceea ce va implica probabil si indepartarea (scoaterea) glandei mamare, nu numai a tumorii in sine. Totusi, chirurgul vostru ar trebui sa ia aceasta decizie in urma examinarii. Esecul care ar putea lua nastere la indepartarea tumorii s-ar concretiza in reaparitia acesteia. Astfel, pentru a va asigura ca intreaga tumora s-a extirpat, ar trebui trimisa spre o examinare histologica. Daca este posibil, sa se efectueze o radiografie a intregului piept, atunci ar trebui vazut prin aceasta incercare daca tumora s-a extins si catre plamani. Daca se dovedeste ca este adevarat si in acest caz interventia chirurgicala nu ar mai fi posibila, atunci leoaica ar trebui eutanasiata. Incercarea de a o trata cu TERRANEKRON (nu sunt familiar cu acest produs!) ar putea creste riscul ca tumora sa se dezvolte catre plamani, deci ramane ca interventia chirurgicala sa fie considerata ca o prima optiune a voastra. (…) Administrarea de analgezice ar trebui facuta inainte de inceperea operatiei, dupa de animalul este total sedat. Reducerea durerii pe care animalul o resimte in timpul operatiei presupune o procedura relativ usoara si este putin probabil ca animalul aflat in operatie sa aiba o reactie de durere acuta. Am vazut insa si animale care s-au trezit -usor- din anestezie, daca au simtit durerea operatiei; nu este ideal, avand in vedere ca este vorba despre un animal asa de periculos”, precizeaza veterinarul britanic Clive Barwick.

Cancerul a fost descoperit in octombrie 2007
La 11 octombrie 2007, leoaica Elsa a fost supusa unei interventii chirurgicale, fiindu-i extirpat chistul mamar existent. La cantarire, animalul avea 120 de kilograme. Inainte de aceasta operatiune, s-a extras din penultima mamela de pe partea stanga, dintr-un chist descoperit „loco”, o cantitate de un sfert de litru de lichid limpede. Chistul mamar a fost supus, ulterior, analizelor de laborator, iar in urma examenului citomorfologic, medicii au descoperit ca deja cancerul se instalase. Potrivit fisei de observatii, din data de 31 octombrie 2007, diagnosticul identificat a fost „Adenocarcinom solid”.La data de 4 martie 2008, Elsa a fost supusa unei noi interventii, de data aceasta medicii intentionand sa recolteze probe de sange pentru evaluarea statusului animalului. Operatiunea a demarat la ora 8.10, cand s-a practicat preanestezia intramuscular. Potrivit procesului verbal semnat de catre dr. Alexandru Diaconescu, „tranchilizarea a fost efectuata in cusca de contentie Amplasamentul Feline 2. (…) Sangele a fost examinat din punct de vedere hematologic si biochimic (…), constatandu-se anemie severa, leucopenie severa si trombocitopenie severa. In acelasi timp, pe fondul hipoxiei (slaba oxigenare a tesuturilor, n. red.) induse de anemie, la orele 8.45 s-a produs un stop cardio-respirator. S-au efectuat manopere de resuscitare mecanica timp de 10 minute fara rezultat. La ora 8.55 a fost declarat decesul”. La aceste proceduri au participat, din partea Facultatii de Medicina Veterinara Bucuresti, dr. Alexandru Diaconescu (in calitate de sef de lucrari), prof. dr. Alin Bartoiu, iar din partea Administratiei Gradinii Zoologice, medicii veterinari Visoiu Codrut, Mincu Nicolae si Vasilica Savu.

Rezultatul preliminar al autopsiei demonstreaza ca Elsa nu avea nicio sansa sa supravietuiasca

Surse apropiate acestora au precizat, pentru „Gardianul”, ca, in urma autopsierii cadavrului, conform raportului preliminar de expertiza medico-legala, s-au descoperit adenocarcinom (cancer) la nivel uterin, metastaza la uter, metastaza la nivelul ganglionilor limfatici si un rinichi metastaziat. Mai mult, la nivelul celorlalte organe s-au descoperit zone cu infarct, respectiv la plamani, ficat si rinichi. Rezultatele finale ale autopsiei vor fi gata abia la sfarsitul saptamanii viitoare.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *