Ministerul Mediului ignora senin atomocentrala de la Belene

Centrala bulgareasca e situata intr-o zona cu risc seismic ridicat si e la 150 km de Bucuresti

Proiectul controversatei centrale atomoelectrice de la Belene nu ingrijoreaza autoritatile din Romania. Astfel, Ministerul Mediului este de un calm absolut. Desi ecologistii au protestat impotriva numeroaselor riscuri pe care constructia centralei bulgaresti le-ar putea avea si pentru Romania, ministrul Mediului, Attila Korodi, nu pare sa stie nici macar ce fel de tehnologie vor folosi bulgarii. Intrebat ce parere are despre faptul ca centrala va folosi tehnologie ruseasca, invechita, ministrul ne-a raspuns ca informatia n-ar fi chiar sigura, dar ca asteapta un raport al partii bulgare, pentru a afla exact daca este asa. Raspunsul ministrului ignora pozitia oficiala exprimata de Comisia Europeana. Intr-un comunicat de presa emis pe 7 decembrie 2007, CE anunta limpede ca la Belene va fi folosita tehnologie ruseasca.

TEHNOLOGIE INVECHITA, ACUZA ECOLOGISTII ROMANI, DAR SI CEI RUSI
Constructia centralei nucleare de la Belene, situata intr-o zona cu risc seismic ridicat, a suscitat critici atat in randul ecologistilor romani, cat si in randul ONG-urilor ruse. (Moscova va finanta proiectul cu 4 miliarde de euro din propriul buget). Partidul Ecologist Roman (PER) a acuzat autoritatile de la Sofia ca omit anumite informatii din studiile pe care le trimit Bucurestiului, iar guvernului roman i-a reprosat ca nu isi clarifica pozitia fata de acest proiect. „Din studiu lipsesc informatii despre riscul seismic si vantul din regiune, insa guvernul roman nu a informat public in legatura cu acordul sau dezacordul sau pentru constructia centralei”, sustine Radu Balaban, presedintele organizatiei PER din sectorul 2. Si organizatia ecologista rusa Ecodefense a subliniat ca centrala de la Belene se afla intr-o zona cu risc seismic ridicat si a amintit dezastrul petrecut in 1977, cand in regiunea Belene au murit 112 oameni.

Potrivit ecologistilor, tehnologia care va fi folosita pentru doua dintre reactoarele de la Belene este aceeasi utilizata la o parte dintre unitatile centralei de la Kozlodui, inchise, la cererea UE, tocmai din cauza riscului mare de poluare radioactiva. Celelalte doua, mai sustin ecologistii romani, vor fi construite cu tehnologie ruseasca, ce nu a mai fost testata. Specialistii rusi in energia nucleara sustin insa contrariul (lucru normal avand in vedere ca 2.000 de rusi vor lucra la noile reactoare) si asigura ca viitoarea centrala nucleara, aflata la doar 150 km de Bucuresti, nu reprezinta niciun pericol pentru securitatea zonei.

KORODI ASTEAPTA DE DOUA SAPTAMANI UN SEMN DE LA BULGARI

Uniunea Europeana, chiar daca a fost informata de posibilele riscuri pe care le prezinta centrala, a fost de acord cu demararea proiectului. Desi CE si-a exprimat un punct de vedere favorabil in problema Belene, totusi, comunicatul de presa vorbeste despre necesitatea „protectiei impotriva unor catastrofe externe, cum ar fi cutremurele sau accidentele aviatice”. Centrala se va ridica intr-o zona cu inalt risc seismic, la numai 14 kilometri de Zimnicea. Insa ministrului nu i s-a parut ca asta ar fi o mare problema. „Am cerut acum doua saptamani omologului meu bulgar sa ne informeze despre noile evolutii ale problemei. Inca nu a venit raspunsul”, ne-a declarat el. Intrebat daca i se pare in regula ca bulgarii n-au raspuns inca, Attila Korodi ne-a raspuns simplu ca „este ok”.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *