Litigii de mediu

Conferinta – Justitia opreste proiecte non-„green”

Patru avocati specializati in litigii de mediu vor vorbi saptamina viitoare la Bucuresti in fata publicului roman despre cazurile pe care le-au reprezentat in justitie. Pe linga dosare „grele” din Franta sau din Belgia, avocatii vor analiza si cazul Rosia Montana.

Conferinta „Litigii de mediu. Studiu de caz Rosia Monta-na”, prima de acest gen privind accesul la justitie pe probleme de mediu al organi-za-tiilor societatii civile, reuneste juristi, specialisti in Dreptul mediului si Drept administrativ si experti internationali din Londra si din Bruxe-l-les. Programul conferintei include prezentari ale succeselor in instanta in cazul Rosia Montana si intregul proces juridic parcurs, precum si proiectele si actiunile de protejare a mediului inconjurator initiate la nivel european ce au avut drept in-str-ument accesul la justitie. Invitatii conferintei sint avocatii Alburnus Maior, Andreea Szabo si Marius Harosa si doi reputati avocati pe probleme de mediu la nivel european – Anao¯s Berthier si Tim Malloch, de la birourile din Bruxelles si din Londra ale organizatiei Cli-entEarth. La conferinta va fi lansat ra-portul „Obstacole legale in rea-li-zarea proiectului Rosia Montana”, realizat de Alburnus Maior.

REPUTATIE. Anao¯s Berthier, specializata in Dreptul mediului francez si european, va vorbi despre implementarea si respectarea le-gis-latiei de mediu UE de statele membre si de Uniunea Europeana in sine. Berthier a lucrat pe domenii precum deseurile, chimicalele, inclusiv pe directiva REACH, aprobarile de mediu, raspunderea de mediu si schim-barile climatice. Inainte de a se muta la Bruxelles, a lucrat ca avocat pentru Ministerul francez al Mediului, pentru care a analizat conformitatea cu normele Organizatiei Mondiale a Comertului a unui amendament privind produsele importate din statele nesemnatare ale Protoco-lu-lui de la Kyoto. Doua dintre ra-poar-tele prezentate in acest caz au devenit documente de lucru ale Mi-nisterului francez al Mediului. Tim Malloch s-a alaturat biroului organizatiei ClientEarth din Londra in aprilie 2008. Malloch evalueaza legalitatea planurilor Guvernului Marii Britanii de a da unda verde unei noi generatii de centrale termice pe baza de carbune, inclusiv celor propuse la Kingsnorth, Medway sau Kent. Inainte de a se ala-tura ClientEarth, Tim Malloch a fost asociat senior la firma internationala de avocatura Freshfields Bruckhaus Deringer si a oferit consultanta pe o arie larga de probleme, cum ar fi protectia mediului si legislatia orizontala. Marius Liviu Harosa este avocatul organizatiilor Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu pe probleme de incalcari ale legis-la-tiei de mediu si urbanism in cazul Rosia Montana. Harosa este lector la Universitatea „Babes-Bolyai” (Cluj), Fa-cultatea de Drept, din partea ca-reia a obtinut in 2007 titlul de Doctor Magna Cum Laudae in Drept ci-vil. Procesele cistigate, precum anu-la-rea Certificatului de urbanism nr. 78/2006, au avut la in-ceput rolul de a incetini planul mi-nier, iar in pre-zent blocheaza dezvol-tarea proiectului. Toate acestea obli-ga compania Rosia Montana Gold Cor-poration la reluarea autorizarii unor permise obtinute la inceputul anilor 2000.

Succese.
Andreea Szabo este avocatul organizatiei Alburnus Maior de la Rosia Montana in majoritatea litigiilor acesteia in care se contesta incalcari ale legislatiei de mediu, participarea publica, accesul la informatii si protectia patrimoniului cultural. Szabo a reprezentat Alburnus Maior in procesele care au condus la anularea certificatului de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic 4/2004, suspendarea acordului de mediu pentru cele 39 de puncte de foraj, cistigarea accesului la Licenta de explorare din perimetrul Bucium (tinuta secreta de APM Alba), cistigarea, intr-o a doua actiune judecatoreasca, a dreptului de a primi, din partea APM Alba, o copie a licentei de foraj de la Bucium, obligarea APM Alba la plata unor amenzi de intirziere de 50 de lei pe zi, pina la furnizarea informatiilor privind licenta, dar si suspen-da-r-ea Certificatului de descarcare ar-heologica nr. 5/2004. Jurnalul Na-tional este partener media al eveni-me-n-tului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *