Buzau – Albine omorite cu pesticide agricole

Peste 400 de familii de albine din judetul Buzau au murit dupa ce proprietarul terenului din vecina-ta-tea crescatoriei si-a tratat culturile agricole cu pesticide agricole. Incidentul a avut loc acum doua sapta-mini in comuna Merei, judetul Bu-zau, acuzat fiind inginerul agro-nom Calin Valeriu, care ar fi tratat o cultura de rapita cultivata pe o su–prafata de 40 de hectare cu subs-tan–ta Calipso, fara sa anunte au-to-ri–t-a-tile. In zilele urmatoare au apa-rut mortalitati de proportii dezastru-oa–se la mai multi apicultori din sa-tele Lipia, Ciobanoaia, Gura Saratii, Dealul Viei si Ograzile. Se estimeaza ca peste 400 de familii de albine au avut de suferit, desi unele dintre acestea se aflau la o distanta de pes-te 2,5 km de zona stropita.

LEGISLATIE. In conformitate cu Ordonanta 45/2001, intr-o asemenea situatie se constituie o comisie care ancheteaza cazul, comisie din care fac parte reprezentantul DSV, cel al unitatii fito-sanitare locale, cel al asociatiei apicultorilor din re-giunea respectiva si al consiliului local din localitatea unde s-a facut tratamentul incriminat.

S-au prelevat probe din albinele moarte si din plantele tratate, care au fost trimise la laborator pentru analize.

Apicultorii pagubiti sint hotariti sa nu renunte prea usor si sa il actioneze in justitie pe cel sau pe cei care se vor dovedi vinovati si sa nu se multumeasca cu despagubiri ridicole (un sac de zahar la 20 de stupi afectati), asa cum li s-a propus.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente