In urma cu doua zile, Organizatia Ecologista Greenpeace a emis un comunicat de presa potrivit caruia Centrala Nucleara Electrica Cernavoda ar emite cantitati periculos de mari de tritiu radioactiv.
Autorii studiului au comparat concentratiile de tritiu de langa Cernavoda inainte si dupa inceperea activitatii CNE, rezultatul indicand „cresteri semnificative ca urmare a functionarii reactorului”. In plus expertii internationali ingrijorati de sanatatea populatiei si a mediului au recomandat mutarea gravidelor si copiilor din zona. Intrigat de atitudinea „neprofesionista” a celor de la Greenpeace directorul Autoritatii de Sanatate Publica, dr. Marius Enescu a declarat ca, acel comunicat reprezinta un atentat la siguranta publica si nationala. Acesta a precizat ca procedura este bizara, deoarece nu a existat nici un contact prealabil al organizatiei Greenpeace cu ASPJ si nicio prezentare a modului si locului de unde au fost prelevate probe pentru determinarile facute. In plus, Enescu spune ca nu au existat informatii despre sistemul de prelucrare si nivelul de acreditare al laboratorului unde au fost lucrate probele. Pe de alta parte potrivit conducerii, ASPJ efectueaza analiza aerului si solului lunar in timp ce apa in zona Cernavoda este verificata la fiecare doua saptamani. Testarea apei se face prelevand probe din panza freatica, din Canalul Dunare-Marea Neagra precum si din Dunare.
Activistii organizatiei amenintati cu moartea
Totodata sunt analizate in vederea detectarii urmelor de radiatii si probe din carnea pestilor din zona. Rezultatele de pana acum, indica valori de trei pana la patru ori mai mici decat pragul admis. „Consideram ca probitatea stiintifica si competenta profesionala a laboratorului de radiatii al ASPJ (laborator acreditat ISO, recent inspectat de reprezentantii Agentiei Internationale de Radioprotectie de la Viena) sunt luate in deradere si se induce indoiala cetatenilor fata de o institutie de sanatate publica”, a afirmat managerul Enescu. Considerand dezinformarea Greenpeace ca fiind foarte grava si generatoare de panica, ASPJ a cerut in mod oficial organelor de ancheta sa ia masuri in vederea responsabilizarii celor care au initiat si condus acest demers.
Se pare ca in urma lansarii raportului Greenpeace a izbucnit un adevarat scandal. Imediat dupa aparitia lui, Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania a declarat pe un post national, ca Gabriel Paun, coordonator de campanii Greeanpeace „trebuie impuscat”. Pe de alta parte, contrariat de jignirile repetate si inacceptabile aduse de presedintele LAPAR, Paun a cerut autoritatilor romane sa ia masuri imediate impotriva acestuia. In acelasi timp, organizatia ecologista incearca sa convinga localnicii de autenticitatea rezultatelor determinarilor sale. Astfel, joi 1 noiembrie la ora 12.00, la Casa de Cultura din Cernavoda va avea loc prezentarea raportului despre posibilele efecte ale tritiului de la CNE. Vor participa dr. Ian Fairlie, autorul raportului, reprezentanti ai autoritatilor si ai CNE Cernavoda.
Sursa: Ziua de Constanta