„Mai bine liberal decat guvernator al Deltei”

Daca pana in 2004 realizarile Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii insemnau diplome, distinctii si recunoastere internationala

In prezent implinirile institutiei care administreaza una dintre cele mai valoroase rezervatii din lume se rezuma la eliberarea de permise de cercetare, obligatie de lege…

Dupa aproape trei ani de administrare dezastruoasa a Deltei Dunarii, guvernatorul rezervatiei, Paul Cononov, a acordat presei locale din Tulcea unul dintre rarele sale interviuri. Ca de fiecare data, opinia publica s-a cutremurat de ras vazand ce are de spus cel poreclit „Guvernatorul-gunoier”.

APARATOR AL LEGII, CU DOSAR PENAL. In interviu, Cononov vorbeste despre faptul ca institutia pe care o conduce este aparatoarea legii pe teritoriul rezervatiei. „Pot sa afirm ca eu, ca si guvernator, nu am dusmani, insa, avand in vedere potentialul economic pe care-l are Delta Dunarii, evident ca o serie intreaga de persoane intra in conflict cu o institutie (ARBDD – n.r.) care nu face altceva decat sa aplice legea”, spune Cononov. In realitate, Administratia Rezervatiei a pierdut in 2007 o serie de procese tocmai pentru ca a incalcat in mod flagrant legea. ARBDD a fost condamnata atat de instantele de la Tulcea, cat si de cele de la Constanta. In prezent, guvernatorul are dosar penal pentru alte incalcari flagrante ale legii. In aceeasi situatie se afla si directorul executiv al institutiei, Grigore Baboianu. Cei doi sunt cercetati pentru ca au permis intrarea in vigoare, cu buna stiinta, a acordului tacit, fapta considerata de legiuitor infractiune si pedepsita cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Cononov nu sufla o vorba ca in rezervatie s-au facut deversari de puiet de sturioni fara ca actiunea sa aiba autorizatie de mediu. Nici un cuvant, de asemenea, pentru o licitatie de 3 milioane de euro privind un studiu de evaluare a starii Deltei, licitatie pe care a castigat-o… un institut de cercetari in transporturi din Bucuresti.

REALIZARI HILARE. In mandatul fostului guvernator, Virgil Munteanu, rezervatia a primit mai multe diplome si distinctii internationale de la cele mai prestigioase organizatii si conventii, care recunosteau calitatea managementului din Delta Dunarii. Robinetul s-a inchis dupa 2005, astfel ca realizarile cu care Cononov se mandreste in 2007 sunt mai degraba comice: a eliberat permise de cercetare in Delta Dunarii pentru 14 institutii, intre care Academia Romana, Universitatea Bucuresti, Institutul de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii” Tulcea si Institutul „Grigore Antipa” Constanta…

TERENURILE REZERVATIEI. Cononov vorbeste in interviu ca terenurile Deltei sunt in pericol. Nu spune insa si ca, din cauza actiunilor sale, rezervatia poate ramane fara mii de hectare in zona din judetul Constanta (localitatile Corbu si Mihai Viteazul). Cononov nu spune ca primarii liberali ai localitatilor din sudul rezervatiei si-au intabulat ilegal pamantul. Conform legii, ARBDD, care stia de actiune (dupa cum rezulta din corespondenta cu primarii), trebuia sa informeze Ministerul Mediului si Ministerul Finantelor, pentru ca acestea sa demareze actiunile in instanta. Administratia Rezervatiei nu a facut acest lucru, ci a actionat in instanta, desi nu avea acest drept, conform legii, nefiind proprietar al terenurilor si deci neavand calitate procesuala activa. In consecinta, instanta din Constanta a respins actiunile ARBDD, Administratia pierzand Fondul si Apelul. Procesul se afla in faza de recurs. Daca Ministerul Finantelor nu va face actiune in nume propriu, ca reprezentant de lege al statului roman in procese ce privesc domeniul public de interes national, Rezervatia va pierde terenurile din cauza incompetentei, poate si relei-vointe sau complicitatii conducatorilor sai.

LIBERAL PANA LA MOARTE. In 2005, Cononov anunta ca „Partidul National Liberal ramane la usa Rezervatiei”. Anul trecut, acest slogan a fost calcat in picioare, cand sediul Administratiei Rezervatiei a gazduit o sedinta a PNL. In inter-viul de zilele trecute „Guvernato-rul-gunoier” afirma ca: „Sub nici o forma, de dragul scaunului de guvernator, nu-mi voi lasa partidul care m-a promovat, partidul unde am invatat multe lucruri”.

Sursa: Jurnalul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *