Sulfina Barbu si Silvian Ionescu, pe cand se aflau in fruntea Mediului romanesc, au pus la cale o afacere prin care au supt miliarde de la buget.
ZIUA va prezenta in continuare un caz stupefiant care demonstreaza modul in care politicienii romani aflati la guvernare se folosesc de functiile de conducere pentru a face afaceri de milioane de euro
Principalii actori ai cazului de fata sunt Sulfina Barbu si Silvian Ionescu, doua personaje care, in timp ce detineau functiile de ministru al Mediului, respectiv sef al Garzii Nationale de Mediu, nu aveau nici o problema sa faca afaceri chiar in domeniul in care activau.
Cei doi detin, din 2005, desi in acte apar abia incepand cu anul 2007, societatea KVB Economic SRL, al carei principal obiect de activitate este consultanta in materie de mediu. Mai precis, societatea Sulfinei Barbu si a lui Silvian Ionescu ofera servicii de protectia mediului si dezvoltare urbana si rurala, iar, potrivit site-ului propriu, serviciile firmei se adreseaza societatilor comerciale si administratiilor publice. Fostul sef al Garzii Nationale de Mediu detine 27% din actiuni. Tot 27% are si ex-ministrul Mediului. Restul procentelor sunt impartite intre persoane apropiate Partidului Democrat sau care au ocupat functii importante in domeniul mediului. Este vorba despre Stan Zamfir Razvan – consilier local al PD in comisia de mediu a Primariei Sectorului 3 (15%), Mihailovici Jorj Madalin – membru PD fost presedinte al Companiei Nationale Apele Romane actualmente la catedra la Facultatea de Constructii (15%), Gherhes Ioan – membru PD, fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (7%), Preoteasa Adriana – fost consilier al Sulfinei Barbu (3%), Florea Ileana Madalina (3%) si Dimache Tatiana Daniela, colega la Facultatea de Constructii cu Mihailovici (3%).
De la buget in conturile membrilor PD
Cert este ca inca de la infiintare, firma Sulfinei Barbu si a lui Silvian Ionescu a mers din plin, beneficiind de numeroase contracte pe bani publici, multe dintre ele oferite de primarii conduse de membri ai Partidului Democrat. Spre exemplu, la Targu Neamt, orasul de bastina al Sulfinei Barbu, Decebal Arnautu, primar si sef al filialei PD din localitate, a „oferit” aproximativ 50.000 de euro, la data de 26.07.2006, pentru un singur proiect: „Extindere canalizare menajera si pluviala, reteaua de apa potabila in satele componente ale orasului Targu Neamt: Humulesti, Humulestii Noi si Blebea SFAPT”. Peste cateva luni, mai exact in data de 19.12.2006, Arnautu a mai bagat in conturile firmei Sulfinei Barbu inca 25.000 de euro in baza unui alt proiect: „Extindere alimentara cu canalizare menajera in localitatile Humulesti si Blebea, studii de teren, DE, documentatii avize, verificator proiect, consultanta tehnica”.
Un milion de euro din Ialomita
Societatea fostului sef al Garzii de Mediu si a ex-ministrului Mediului a primit contracte si in judetul Ialomita. In acest caz, KVB Economic SRL a realizat nu mai putin de 14 proiecte primind, conform unor surse ZIUA, o suma ce se invarte in jurul valorii de un milion de euro. Spre exemplu, firma Sulfinei Barbu a incasat, in 2006, 1,6 miliarde de lei doar pentru proiectarea „sistemului centralizat de canalizare si extinderea alimentarii cu apa” al comunei Marculesti. Banii proveneau de la fondul de rezerva de 9,1 miliarde de lei vechi primit de comuna Marculesti din partea Guvernului. Trebuie spus ca KVB a primit cele 1,6 miliarde in urma unei asa-zise licitatii la care a participat alaturi de societatea Ap-El Conf Impex, aceasta din urma jucand rolul „mainii moarte”. De altfel, interesant este ca intre cei doi concurenti care au participat la acest simulacru de licitatie exista stranse legaturi comerciale, Ap-El Conf Impex primind lucrari in subantepriza din partea KVB.
Tot in judetul Ialomita, pe 18 septembrie 2006, firma fostului securist Silvian Ionescu a incheiat contracte si in localitatile Rovine si Mircea cel Batran. Pentru „constructia retelei de alimentare cu apa” KVB Economic SRL a primit 950 de milioane de lei. Si in localiatea Movilita lucrurile au stat la fel. Si in aceste cazuri, la fel ca in cel privind orasul Targu Neamt, primarii erau, la data semnarii contractelor, membri ai Partidului Democrat in care Silvian Ionescu si Sulfina Barbu detin functii de conducere. In momentul de fata, reprezentantii Consiliului Judetean Ialomita efectueaza mai multe cercetari privind proiectele firmei Sulfinei Barbu, in localitatile Marculesti, Malu, Butoiu, Cocora sau Sfantu Gheorghe, fiind descoperite deja falsuri in acte publice si uz de fals in elaborarea si verificarea unor documentatii tehnice. Potrivit unor informatii de la Consiliul Judetean, imediat dupa declansarea anchetei, societatea KVB a retras unele proiecte motivand ca este nevoie de reverificarea documentatiei.
PUZ pentru Constanda
Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat recent, intr-o conferinta de presa, ca detine probe potrivit carora Sulfina Barbu si Silvian Ionescu ar fi luat bani si de la omul de afaceri Costica Constanda (foto) prin aceeasi societate comerciala KVB Economic, pentru a-i crea acestuia cadrul legal care sa-i permita sa construiasca in zona Parcului Bordei.
Conform presedintelui PSD Bucuresti, firma de consultanta a tandemului Sulfina Barbu – Silvian Ionescu a intocmit raportul de mediu pentru cartierul rezidential pe care afaceristul Costica Constanda intentioneaza sa-l construiasca in Parcul Bordei. Vanghelie a dezvaluit ca omul de afaceri a apelat la firma KVB Economic, dupa ce municipalitatea i-a solicitat avizul de mediu, inainte de eliberarea PUZ-ului. Serviciul de Autorizare si Controlul Informarii din cadrul Agentiei de Mediu l-a instiintat, pe 6 iunie 2007, pe Costica Constanda ca are obligativitatea efectuarii evaluarii de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal aferent terenului din zona strazilor Mircea Eliade – Turgheniev. Conform legii, avizul de mediu se elibereaza dupa ce doua variante de PUZ sunt analizate. KVB Economic nu a avut timp decat pentru analizarea primei variante, pentru ca o decizie a Curtii de Apel Bucuresti a stabilit ca primaria nu trebuia sa conditioneze eliberarea PUZ-ului de un aviz de mediu.
Interesant este ca Sulfina Barbu este cea care i-a aprobat lui Costica Constanda, in 2004, in calitate de sefa a Directiei Protectiei Mediului din Primaria Capitalei, taierea a 130 de copaci din Parcul Bordei.
Distrugerea padurii Baneasa, benefica pentru mediu
Cotidianul Jurnalul National a dezvaluit de curand ca firma Sulfinei Barbu si a lui Silvian Ionescu a mai realizat un studiu de mediu in legatura cu padurea Baneasa ale carui rezultate sunt cu adevarat naucitoare.
Studiul se referea la posibila afectare a mediului din zona din cauza constructiei cartierului „Zona verde”, care se intinde pe o suprafata de 20 de hectare din padurea Baneasa. Uluitor, KVB Economic a stabilit ca ridicarea cartierului este benefica pentru mediu. Gratie acestui raport, beneficiarul poate obtine aprobarile necesare pentru inceperea lucrarilor, iar o parte din padurea Baneasa urmeaza sa fie rasa de pe fata pamantului. In dispretul legii, raportul a fost prezentat, luna trecuta, Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Bucuresti. Fara a se tine cont de faptul ca in 22 octombrie 2007 a aparut Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2007, care interzice amplasarea constructiilor pe spatiul verde. Trebuie spus ca la fel s-a procedat si in cazul zonei din vecinatatea Gradinii Zoologice Baneasa, unde cei care au construit dupa 1990 au pretentia ca acum aceasta sa fie mutata pentru ca le polueaza aerul.
Firma de partid
Implicarea Sulfinei Barbu in firma KVB a fost tinuta la secret in perioada in care aceasta a fost ministrul Mediului. Astfel, societatea a fost infiintata in anul 2005, de o anume Alina Valentina Nita, fiind preluata apoi de Razvan Stan Zamfir. Interesant este ca acesta e consilier PD in Sectorul 3 al Capitalei, acolo unde primar este vicepresedintele Partidului Democrat, Liviu Negoita. Desi nu apar in actele oficiale din acea perioada, surse extrem de credibile ne-au informat ca firma era controlata in realitate de Sulfina Barbu si Silvian Ionescu. Oficializarea implicarii celor doi lideri PD in KVB Economic a avut loc in mai 2007, atunci cand Barbu si Ionescu au devenit actionari la vedere. Acestia sustin in momentul de fata ca in perioada in care au ocupat functii inalte in aparatul de stat nu au avut nici o legatura cu societatea in cauza. Ciudat este insa ca cei doi au preluat brusc o firma care a derulat afaceri extrem de profitabile intr-un domeniu in care Sulfina Barbu si Silvian Ionescu au taiat si spanzurat vreme de mai bine de doi ani.
Securist imbogatit pe spinarea Bancorex
KVB Economic SRL nu este singura afacere a lui Silvian Ionescu. Acesta s-a dovedit a fi de-a lungul timpului un maestru in obtinerea de bani, chiar pe cai ilicite. Un exemplu in acest sens este firma Monica Import Export SRL, pe care fostul sef al Garzii de Mediu a detinut-o vreme de cativa ani. Aceasta a imprumutat de la Bancorex aproximativ 1,2 milioane de dolari, depunand gaj niste piese auto. Banii nu au fost returnati niciodata, iar cand lichidatorul a valorificat acest gaj, suma recuperata a fost de doar 100 de dolari. Restul sumei de pana la 1,2 milioane de euro nu a fost niciodata recuperata, Silvian Ionescu numarandu-se astfel printre cei care au pus umarul la devalizarea Bancorexului.
Pana in momentul de fata, partenerul Sulfinei Barbu nu a fost deranjat cu vreo intrebare de catre procurori. O posibila explicatie pentru aceasta situatie ar putea fi relatia buna in care se afla cu presedintele Traian Basescu. Silvian Ionescu a lucrat in Securitate, pana in 1989, ca ofiter al Directiei de Informatii Externe (DIE). Dupa revolutie, a devenit secretar general al FSN, iar ulterior membru al PD. A fost pentru putin timp prefect al Capitalei, sef al PD Sector 3 si comisar genaral al Garzii de Mediu. Numele sau a aparut in presa, fiind suspectat ca, inainte de 1989, ar fi condus un departament din cadrul DIE care raspundea de tarile francofone si ca intre anii 1987 – 1989, a fost unul dintre sefii lui Traian Basescu atunci cand acesta din urma era reprezentantul Navrom la Anvers, in Belgia.
Sursa: Universul Padurii