O parte din suprafetele de teren din judetul Suceava au fost afectate de alunecari de teren, iar potrivit
prefectului Sorin Popescu deocamdata au fost aprobate doar proiecte de impaduriri intocmite pentru o suprafata de 112 hectare.
In judetul Suceava sunt cel putin 2.000 de hectare de teren degradat. Suprafetele respective au fost, in mare parte, pasuni si din diverse cauze cum ar fi alunecarile de teren au ajuns a fi aproape inutilizabile. Ba mai mult, o parte din acestea pot pune in pericol si anumite zone locuibile. Astfel de terenuri degradate sunt atat in zona de deal a judetului, cat si in cea montana. Astfel, suprafete uneori chiar foarte intinse unde au avut loc alunecari de teren pot fi observate, spre exemplu, la Suceava in zona delurilor din apropierea cartierului Burdujeni, dar si in localitati precum Todiresti, Hirtop, Vulturesti, Straja si Brodina.
Unele din alunecarile de teren au fost activate, anul trecut, in urma ploilor abundente si a inundatiilor care le-au urmat acestora, exemple in acest sens observandu-se la Brodina si chiar la Straja. Potrivit prefectului judetului Suceava, Sorin Popescu, cele 2.000 de hectare de teren degradat se afla, de regula, proprietatea primariilor. Solutia stoparii degradarii terenurilor si, implicit, a alunecarilor de teren este cea a impaduririlor. „Pentru judetul Suceava s-au aprobat, deocamdata, proiecte de impaduriri pentru o suprafata de circa112 hectare de teren din trei comune”, a declarat prefectul Sorin Popescu. Este vorba delocalitatile Patrauti, Todiresti si Balaceana. Programul de impaduriri este derulat prin Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Suprafetele respective vor fi impadurite cu salcam iar, potrivit prfectului Sorin Popescu, s-a solicitat Guvernului alocarea unei sume de doua milioane de lei pentru a se putea organiza licitatia de demarare a lucrarilor.
Sursa: www.obiectivdesuceava.ro, mediafax.ro