Militanti Greenpeace, arestati in Japonia, au fost acuzati de „furt de carne”

Doi activisti ai filialei nipone a organizatiei Greenpeace, care militeaza impotriva pescuitului balenelor, au fost arestati de politia japoneza, sub acuzatia ca au furat o cutie cu 23 kg de carne de balena, de la un depozit din orasul Aomori, situat in nordul tarii.

Cei doi ecologisti, Junici Sato si Toru Suzuki, au acuzat, la randul lor, autoritatile, ca ingaduie pescuirea ilegala a balenelor, sub pretextul „cercetarii” migratiei si a altor obiceiuri ale acestor mamifere marine.

Bonus pentru angajati

Avocatul celor doi activisti a spus ca gestul acestora, de sustragere a pachetului cu carne, nu constituie furt, ci prelevarea de dovezi incriminatorii, indispensabile. Afirmatia avocatului Yasuhi Tadano este sprijinita si de faptul ca, anterior arestarii, in urma cu o luna, Junici Sata a prezentat, in cadrul unei intalniri cu presa, carnea sustrasa, ca pe o dovada. Pescuitul de balene este interzis prin lege in Japonia din 1986.

La randul sau, directorul executiv al Greenpeace din Japonia, Jun Hoshikawa, a spus ca arestarea celor doi este o „masura de intimidare, pentru ca suntem pe cale sa dezvaluim o afacere ilegala cu mari profituri, in care sunt implicati membri ai guvernului”.

Acuzatiilor Greenpeace le-a raspuns reprezentantul flotei de pescuit nipone, Kyodo Senpaku. El spune ca pachetele de carne de balena, pe care militantii Greenpeace le-au vazut, sunt un „bonus” pentru angajatii de la depozitul din Aomori, pe care le primesc drept compensatie pentru timpul petrecut la bordul balenierelor, pe marile arctice.
Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *