Organizatiile civice le cer viitorilor edili sa nu mai distruga orasele prin modificarea planurilor de urbanism general.
Prin initiativa „Salvati Bucurestiul”, 24 de ONG-uri ii cheama pe candidatii la Primaria Capitalei si la cele de sector sa semneze un pact de neagresiune fata de domeniul public. Actiunea civica este justificata de modul haotic in care s-a construit in Bucuresti in ultimele doua mandate. Ziarul „Adevarul” va extinde initiativa civica bucuresteana la marile orase desfigurate de constructii care nu respecta cele mai elementare norme de urbanism european.
Modificarea parametrilor urbanistici a lasat rani adanci in interiorul marilor orase din Romania. Cu toate ca au promis verdeata si mai mult aer curat in campaniile electorale, primarii au sprijinit, prin autorizatiile acordate, initiative prin care zone verzi si chiar parcuri cu acte in toata regula au fost acoperite de betoane.
In Bucuresti, numai in ultimul an au fost aprobate peste 100 de planuri urbanistice zonale pentru cladiri de peste 10 etaje, chiar daca regimul initial de inaltime era de cel mult doua niveluri.
„Salvati Bucurestiul”
Candidatii la functiile publice din Capitala, fie pentru fotoliile de primari, fie pentru cele de consilieri, vor avea de dat cu subsemnatul inainte de a le promite ceva alegatorilor. Asociatia „Salvati Bucurestiul” im-preuna cu alte 23 de or-ganizatii civice vor ca vii-torii alesi locali sa se angajeze in scris inaintea alegerilor ca dezastrul urbanistic din Capitala va fi stopat.
„In document, sunt prezentate strategii de dezvoltare durabila si propunem elaborarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG) pentru Bucuresti”, a spus Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul (ASB). Initiativa organizatiilor civice vine dupa ce, in campaniile electorale trecute, toti candidatii la o functie publica in administratia locala au promis spatii verzi si o viata mai civili-zata, in timp ce bucurestenii s-au ales cu betoane si zgarie-nori, in loc de parcuri. „Planurile urbanistice din Capitala nu mai trebuie modificate.
Prin derogarea de la PUG, multe zone din oras isi schimba destinatia, inclusiv parcurile”, a adaugat Nicusor Dan. ASB le va mai cere noilor edili bucuresteni sa adopte hotarari prin care sa interzica masacrarea spatiilor verzi.
Salvati Romania
Campania pe care o va lansa „Adevarul” ii pri-veste in egala masura pe candidatii la primarii si pe alegatori.
Pentru a umfla spatiul verde din Bucuresti, un raport din acest an al Prima-riei Capitalei inglobeaza in zonele cu verdeata inclusiv cimitirele.
Candidatii la functiile publice locale vor fi invitati de jurnalistii de la „Adevarul” sa semneze inca din campania electorala un angajament ca vor opri agresiunea asupra spatiilor verzi. Viitorii edili vor trebui sa dea socoteala in fata celor care i-au votat in legatura cu promisiunile facute in scris, de fiecare data cand spatiul public va mai fi agresat, iar zonele verzi – transformate in parcuri de afaceri sau ansambluri rezidentiale. Pana acum, primarii s-au ascuns in spatele legilor neclare, care au permis modificarea indicatorilor urbanistici.
Cum e in Capitala, la fel si in tara
Cluj-Napoca si Timisoara. Doua mari orase supuse unei puternice presiuni imobiliare. Victime sunt cetatenii. Administratia timisoreana a aprobat, in ultimii zece ani, construirea mai multor cladiri in parcuri sau pe zone verzi. Protestele riveranilor nu l-au impresionat pe primarul Gheorghe Ciuhandu, care a semnat fara retinere autorizatiile de constructie.
Boomul imobiliar din Cluj este marcat de o dezvoltare haotica, ce depaseste cadrul legal. Potrivit arhitectului Vasile Mitrea, membru in conducerea Registrului Urbanistilor din Romania, municipalitatea a extins intravilanul orasului cu doua cartiere, desi precedenta extindere, de 2.600 de hectare, s-a facut fara a se fi epuizat terenul, cu incalcarea vechiului Plan Urbanistic General.
Mitrea acuza municipalitatea ca gandeste doar pe bucatele, si nu pe ansamblu, principala vina fiind a Comisiei de Urbanism a primariei, care duce lipsa de specialisti inca din 2002. „Am sesizat si pe Funar, si pe Boc despre aceste probleme, dar in zadar”, ne-a mai spus Mitrea. In plus, Clujul nu are arhitect-sef de mai multi ani. (Alice Baciu, Malin Bot)
–Agresiunea urba-nistica a fost generata de me-canismul care permite profit rapid.
E usor sa cumperi o casa cu un etaj si sa o transformi in bloc cu sapte etaje.
Nicusor Dan, presedinte Asociatia „Salvati Bucurestiul”
Sursa: Adevarul