Padurea din Caras Severin, taiata abuziv la ordinul unui prefect PSD-ist

Fostul prefect de Caras Severin, Gheorghe Cahnita, controleaza de ani buni mafia lemnului din judet. Desi pe numele sau au fost deschise mai multe dosare penale, Cahnita a reusit de fiecare data sa iasa basma curata. Zilele trecute, mai multi padurari si-au luat inima in dinti si au vorbit in premiera despre jaful facut in padurile Carasului de cel care inainte de a fi prefect a fost chiar director al Directiei Silvice Judetene. „Gardianul” va prezinta in exclusivitate marturiile acestora.

Povestea lui Gheorghe Cahnita a inceput in 1998, pe vremea cand acesta era director general la Regia Nationala a Padurilor. Acesta a fost prins ca deturnase sute de miliarde de lei din banii publici, catre chiolhanuri si lux personal. Corpul de control al ministerului l-a calcat pe Cahnita, acesta a fost demis si pe numele sau s-au intocmit mai multe dosare penale. Ca sa-si rezolve problemele cu justitia, Cahnita a intrat in umbra o perioada, a plecat de la Paduri si a revenit abia la sfarsitul lui 2004, pe postul de prefect de judet. In tot acest timp, omul a invatat din greseli si a inceput sa lucreze putin mai legal. Si-a infiintat un sereleu cu obiect de activitate exploatarea forestiera, cu care s-a pus pe inhatat contracte de la Directia Silvica Judeteana. In momentul numirii sale ca prefect, Gheorghe Cahnita a revenit la vechile metehne.

Arbori seculari, marcati drept uscaturi, rupti ori doborati de vant
Algoritmul prin care Gheorghe Cahnita si-a facut de cap in padurile din judet a iesit la iveala abia dupa ce padurarii de la mai multe ocoale au hotarat sa rupa legea tacerii. Disperati ca noua conducere ii va face pe ei vinovati pentru jaful de acolo i-a facut pe acestia sa recunoasca cum erau pusi de prefectul de atunci sa marcheze arbori ce nu ar fi trebuit taiati. La ocolul silvic Anina, spre exemplu, seful de district Lipan Gheorghe si padurarul Gheorghe Istudor recunosc faptul ca au fost obligati sa marcheze arbori de calitate, inalti si grosi si sa-i boteze drept „produse accidentale”. Aceasta actiune s-a facut in prezenta prefectului Gheorghe Cahnita, care s-a deplasat personal pe teren.

Gheorghe Cahnita, indicativ „Ulm”, protejat de „doi s-un sfert”

In spatele acestui elan lucrativ s-a ascuns un interes direct al lui Cahnita. Pe 25 octombrie 2004, firma SC Agro 2001 Silv SRL, la care el era actionar unic, participa la o licitatie a Directiei Silvice pe care o castiga. Era vorba de exact padurea unde el participase la marcare. Contractul de cumparare includea un volum brut de 387 metri cubi de lemn de cea mai buna calitate. Prin botezarea arborilor sanatosi si frumosi drept accidentali, lucru facut impreuna cu padurarii, Cahnita a crescut de cateva zeci de ori valoarea produselor licitate de el. Cazul nu este insa unul singular. Mai multi padurari de la ocolul de la Sasca Montana au dat declaratii asemanatoare celor de la Anina. Marturiile lor s-au adunat intr-un alt dosar instrumentat pe numele lui Cahnita, care insa este si el blocat. Am incercat sa-l contactam, in repetate randuri pe Gheorghe Cahnita dar, pentru a-i oferi posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere, dar acesta a fost de negasit. Fostul prefect are legaturi apropiate cu ofiteri din cadrul fostei structuri „doi si-un sfert”, care il protejeaza si de aceasta data. Indicativul sau este: „Ulm”.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *