Paduri ard, dealuri pica!…

MEHEDINTI. Un incendiu de proportii a fost sesizat sambata in jurul orei 14,30, intr-o arie protejata a padurilor de brad, din locul numit Brebina, situata in perimetrul Geoparcului „Podisul Mehedinti”. Peste 50 de pompieri de la ISU Drobeta si lucratori silvici ai Ocolului Silvic Baia de Arama au actionat pentru lichidarea focului. Flacarile au distrus vegetatia uscata de pe un hectar si s-a extins si intr-o plantatie de rasinoase. „Am avut mare noroc ca am fost anuntati la timp si am intervenit exact atunci cand flacarile ajunsesera sa intre in padure. Pompierii ajutati si de lucratori silvici au lichidat focul dupa aproape doua ore”, a declarat Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, maior Florentin Dragomir.
Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, maior Florentin Dragomir, a declarat ca in pofida eforturilor depuse au ars circa sapte hectare de liziera de padure, nu insa si padurea de rasinoase in suprafata de 20 hectare, care a fost la un pas de a fi cuprinsa de flacari. Potrivit acestuia, focul a fost pus intentionat, pentru distrugerea vegetatiei uscate, iar autoritatile fac cercetari pentru descoperirea celui care a savarsit aceasta fapta, mai ales ca prefectura judetului Mehedinti a emis un ordin prin care interzice incendierea vegetatiei uscate.

Un versant al muntelui din zona Svinita, judetul Mehedinti, s-a prabusit vineri noaptea si a blocat cateva ore circulatia pe Drumul National 57, care face legatura intre judetul Mehedinti si Caras-Severin. Lucratorii au muncit aproape toata noaptea pentru a inlatura pietrele si copacii, reusind sa curete o parte a carosabilului, ca sa se poata circula macar pe o banda. Se estimeaza ca au cazut aproximativ 600 metri cubi de piatra, iar muncitorii au continuat sa se lupte cu stancile si a doua zi, fiind pusi in pericol de fiecare data, pentru ca oricand se putea produce o alta avalansa de pietre.
Seful districtului din zona Svinita a spus ca vor continua sa lucreze pana cand vor reusi sa inlature tot grohotisul de pe drum. „Lucram de azi-noapte aici, am reusit sa dam jumatate din pietre in Dunare, iar daca nu vom termina astazi, nu avem alta solutie decat sa continuam si maine. Circulatia se desfasoara destul de greu acum, pe un singur sens, speram ca macar pana terminam aici sa nu mai cada”, a spus seful districtului de drum.
Trecatorii insa sunt destul de revoltati si spun ca sunt pusi in pericol, iar vinovati sunt cei care nu au avut grija sa consolideze bine zona. „Acum cateva zile, cand treceam prin zona, a cazut un bolovan mare, chiar in fata masinii. Trebuia sa puna plasa de sus pana jos, pentru ca acolo sus este si un izvor. Tot timpul se vede ud, dar nu intereseaza pe nimeni”, a spus un martor.

Sursa: 24h online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *