Patru familii au fost evacuate si trei gospodarii au fost inghitite de pamant, in comuna Mateesti, judetul Valcea, in urma unei alunecari de teren la halda de steril Panga Nord, apartinand Exploatarii Miniere Berbesti. O familie s-a mutat in alta casa, alta familie, in scoala din satul Turcesti, iar celelalte doua s-au mutat la copii.
Alunecarea de teren pe halda de steril din satul Turcesti s-a reactivat sambata dimineata, dar in zona primele semne ca pamantul fuge au aparut in 2005. Halda ocupa o suprafata de 50 de hectare de teren si are o inaltime de 300 de metri. Alunecarea de teren se manifesta in directia N-E, pe o suprafata de circa zece hectare, si viteza de deplasare a pamantului e de trei, patru metri pe ora. Primele locuinte amenintate sambata de alunecarile de teren au fost ale familiilor Nitu si Ilina, care au fost evacuate de autoritati. „Familiile evacuate sambata sunt Aurelian Nitu si Floarea Ilina. Familia Nitu a fost mutata intr-o locuinta pe care i-au facut-o cei de la Exploatarea Miniera Berbesti, iar Floarea Ilina, intr-o scoala de pe raza localitatii Mateesti”, a declarat Radu Renga, prefectul judetului Valcea. Casele acestor familii au fost inghitite de alunecarile de teren sambata noaptea. „Cele doua case din satul Turcesti au fost inghitite de pamant. Din casa familiei Nitu am reusit sa recuperam doar 10%, iar din cea a familiei Ilina, aproximativ 25%. Au ramas foarte multe bunuri nerecuperate, care au intrat in pamant”, a spus Nicolae Stanisor, primarul comunei Mateesti. In locul respectivelor case este acum un deal de pamant, din care se vede doar hambarul cu porumb al familiei Nitu. Oamenii incearca sa mai adune din porumbul ingropat de pamant. „Nici un sfert nu am recuperat din ce am avut. Am salvat vacile, dar nu avem ce le da de mancare. Si paturile din camere le-a inghitit pamantul, la fel actele si banii. Aproape tot e sub pamant. Nu mai avem nimic. Nu se mai vad nici casa, nici fantana. Macar sa apucam sa strangem ceva din porumb, ca el a mai ramas”, a povestit Maria Manescu, nepoata familiei Nitu.
Pamantul a acoperit si a treia casa
Autoritatile au evacuat ieri alte doua familii care erau in pericol din cauza alunecarilor de teren. „Evacuam acum si familiile Elena Garla si Gheorghe Garla si le vom adaposti la copii. Daca situatia se agraveaza, alunecarea de teren mai pune in pericol alte 15 case”, a spus primarul Stanisor.
Cinci ofiteri, 47 de subofiteri ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „General Magheru” ISU Valcea, reprezentanti ai Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta si ai Exploatarii Miniere Berbesti ajutau ieri la evacuarea celor doua familii. „Nu mai am nimic. Toata munca mea de o viata intra in pamant. Am muncit o viata intreaga sa am ce sa las la fete si nu ma alesai cu nimic. Am avut doua fanarii si intrara in pamant. Nu mai am ce sa le dau de mancare la vaci. Am alergat toata vara desculta si acum nu mai am nimic. Uite casa mea cum intra in pamant”, plangea Elena Garla. Locuinta femeii a fost inghitita de pamant ieri, in jurul orei 14.00.
Alunecarea ameninta si raul Taraia
Radu Renga a precizat ca oamenii ale caror case au fost afectate vor fi despagubiti de guvern si li se vor reface locuintele pe un teren stabil. „Toata zona e monitorizata de reprezentantii de la Situatii de urgenta si asteptam sa vedem cum evolueaza fenomenele. Am cerut conducerii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Valcea sa duca preventiv niste utilaje in zona, pentru ca alunecari de teren au loc si pe o alta directie a haldei si ele pot obtura albia raului Taraia care trece prin apropiere si se pot produce inundatii. Deocamdata, alunecarea nu a ajuns langa cursul apei, dar daca se va intampla acest lucru trebuie gasita alta solutie pentru ca utilajele nu vor face fata”, a spus Radu Renga. In zona au fost taiati copacii din apropierea stalpilor de joasa tensiune pentru a evita ruperea firelor.
Sursa: Gazeta de Sud