Intersectiile din sectorul 4 al Capitalei vor fi transformate in zone exotice de recreere, cu iedera si cactusi artificiali, la umbra palmierilor.
Muncitorii de la ADP se simteau vedete langa palmieri
Intersectia Constantin Brancoveanu a fost personalizata cu 350.000 de lei. De acum, cetatenii sectorului 4 nu-si vor mai da intalnire la Mc-ul de la Brancoveanu, ci „la palmieri”. 18 arbori subtropicali au fost plantati in rondul intersectiei, pe langa gardul verde decupat sub forma de cactusi si iedera, care supravietuiesc in toate sezoanele.
„Intersectia aceasta trebuia sa coste 10 miliarde de lei vechi, conform proiectului facut de Inimaroiu (n.r. – fostul primar al sectorului, Adrian Inimaroiu). Eu am facut economie si am dat doar 3 miliarde, iar restul au fost investiti in sase parcuri”, sustine primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.
Primarul nu a ales palmierii intamplator. „Eu nu fac ca aceia dinaintea mea, sa plantez niste floricele anul acesta, iar la anul sa dau alti bani, pentru alte floricele. Palmierii astia au zece ani garantie. La toamna, ii ducem in serele Administratiei Domeniului Public si plantam in locul lor braduleti argintii, pentru sezonul de iarna”, explica Piedone.
La intersectia Nitu Vasile, primarul a decorat o duna cu floricele colorate, iar stalpii – cu steguletele Uniunii Europene. Mai mult, fantana mostenita de la primarul Mihalache va avea in curand lumini si jeturi „artistice”, „care va costa maximum 30.000 de lei pe anul acesta, cu tot cu intretinere”, spune Alex Popescu, viceprimarul sectorului 4.
Piedone a decis sa-si inceapa mandatul cu actiuni de cosmetizare, amenajand fiecare mare intersectie in mod diferit, pentru ca Bucurestiul are o problema cu spatiul verde. Fiecare locuitor dispune de doar 10 metri patrati. Prin urmare, amenajarea locurilor de relaxare pe marginea sensurilor giratorii este o solutie pentru Piedone. „Intersectia de la Big Berceni va fi amenajata dintr-o donatie, iar primaria va mai da pana-n 30.000 de lei.
Cea de la Metro a fost deja cat de cat aranjata cu 10.000 de lei si urmeaza sa intram si in intersectia de la Aparatorii Patriei, care, fiind destul de mare, va depasi 300.000 de lei. Mai sunt cele de la Oltenitei si Eroii Revolutiei, care nu stiu exact cand se vor incepe lucrarile, pentru ca la pasajul de la cimitirul Bellu inca este santier”, explica viceprimarul Alex Popescu. El anunta ca palmierii sunt singurii arbori exotici care au fost adusi in sector, in rest vor fi sadite numai plante autohtone.
Problemele sectorului legate de strazi, scoli, canalizari vor fi rezolvate anul viitor. „Putem vorbi despre proiectele lui Piedone abia la anul, pentru ca bugetul este deja inchis, nu am mai gasit nici un leu pe care sa il pot cheltui. Proiectele erau deja date in lucru, doar la cateva am mai putut face mici economii”, spune primarul Piedone.
Fantani cantatoare in loc de apa sterila in spital
Si alti primari vor sa decoreze exotic orasele. In Slatina, 11 fantani arteziene vor fi inaugurate in total anul acesta, care vor costa 67 de milioane de lei, amplasate in sensurile giratorii de la Palatul de Justitie, cartierul Steaua si Casa Tineretului si in zona garii, langa monumentul lui Corneliu Coposu. Unele dintre artezienele primarului PD-L, Darius Valcov, sotul Laviniei Sandru si vicepresedinte PIN, sunt spectaculoase, fie ca sunt cantatoare, fie ca apa curge sub forma unei perdele.
Una dintre exponate are forma de cerc, iar in centrul ei va fi amplasata o vapaie de foc in forma literei „S” de la Slatina, iar alta va fi formata din trei turnuri cu diametrul de trei metri, legate intre ele de doua bazine in forma de arcuri de cerc. Toate cele 11 fantani arteziene vor avea instalatie de sunet si de iluminat nocturn. In acelasi timp insa, la Spitalul Judetean de Urgenta sistemul de sterilizare al apei nu functioneaza de un an si jumatate, iar toti medicii chirurgi se inghesuie la doua chiuvete, unde au fost montate filtre. Nici acestea insa nu functioneaza tot timpul, potrivit Realitatea TV.
Sursa: Cotidianul