Pietrele care fac pui

In apropierea localitatii Costesti, judetul Valcea, niste pietroaie ciudate sunt raspandite prin vai si dealuri, asemenea unei turme bizare de vietati rotunde. Deoarece, in timp, aceste formatiuni geologice, numite stiintific trovanti, „cresc” si se „inmultesc”, taranii din zona le-au botezat „pietrele vii”.trovant

Asemanatoare unor tuberculi, acestea sunt cele mai neobisnuite formatiuni de piatra existente in lume. Au aproape aceeasi forma repetata (de la dimensiunea de cativa milimetri pana la formatiuni care ating lungimea de 10 metri) si se afirma despre ele ca sunt o forma de trecere de la structura minerala la cea vegetala.De ce? Pentru ca dupa fiecare ploaie aceste pietre cresc!

E o realitate atestata de specialistii in domeniu. Mai mult, pe „spinarea” batranilor trovanti „se nasc” pui rotunzi si fragili, identici cu parintii, care, in timp, vor cadea pe sol si vor deveni trovanti maturi, care vor face, la randul lor, pui…

Termenul de trovant este specific literaturii geologice romanesti si a fost introdus prima oara de naturalistul Gh.M. Murgoci, in lucrarea „Tertiarul din Oltenia”.

Sursa: Libertatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *