Plantele tibetane sunt pe terminate

Comercializate intens, plantele „salbatice” orientale nu mai sunt de gasit in natura.

Plantele folosite ca remedii naturale pentru numeroase afectiuni sunt amenintate cu disparitia de vanzarile pe internet. Avertismentul vine din partea secretarului general al Societatii franceze de entofarmacologie, Jacques Fleurentin, potrivit caruia, din cauza comercializarii on-line, plantele tamaduitoare ar putea disparea curand de pe fata planetei, releva AFP. Fleurentin sustine ca printre acestea se numara plante utilizate de vreme indelungata in Tibet sau in China, precum Cordyceps sinensis sau Rhodolia crenulata.

De pilda, ginsengul salbatic, pe care chinezii il folosesc foarte mult pentru efectul sau revitalizant, si arnica, planta care vindeca plagi, vanatai si umflaturi, aproape ca nu mai exista in stare salbatica, astfel ca trebuie acum cultivate. Asa se intampla cu mai toate plantele care au puteri vindecatoare.

„De cand firmele chineze sau americane le comercializeaza, mai ales prin internet, sunt platiti culegatori pentru a merge sa le caute si sa le adune in cantitate mare”, a declarat Fleurentin in timpul unei intruniri pe tema biodiversitatii, care a avut loc in estul Frantei.

Plantele sunt extrem de cautate, in ciuda preturilor care continua sa creasca. In cazul Cordyceps sinensis, o ciuperca tibetana utilizata in mod traditional pentru tratarea tusei si a problemelor respiratorii intalnite la pacientii varstnici, pretul a crescut in China, incepand din 1975, de 2.000 de ori, ajungand in 2005 la 4.000 de euro pentru 500 de grame.

Daca tastezi pe motorul de cautare Google „Cordyceps sinensis”, se afiseaza 128.000 de raspunsuri, majoritatea fiind website-uri care vand virtutile tamaduitoare ale plantei, buna pentru rinichi, plamani sau lombalgii. La randul sau, Rhodolia crenulata are un succes nebun la cei care vor sa se trateze de boli legate de frig. O cautare pe Google aduce cu sine afisarea imediata a 14.500 de raspunsuri.

In acest context, expertii militeaza pentru conservarea biodiversitatii, mai ales ca plantele cultivate nu sunt la fel de eficiente in tratarea bolilor precum cele salbatice.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *