Prea putin spatiu verde in orase

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a prezentat ieri primariile restantiere la programul guvernamental de extindere a spatiilor verzi. Desi exista bani de la Guvern, 87 de primarii nu si-au facut temele si nu s-au preocupat de crearea de parcuri si zone verzi.

Attila Korodi a punctat faptul ca Romania este o tara in dezvoltare si ca, pe masura ce vom avea mai multi bani, va trebui sa ne preocupam si de problema mediului inconjurator. De aceea, potrivit mi-nistrului, tara noastra trebuie sa ajunga in cel mai scurt timp la normele occidentale, care prevad ca 30% din intravilanul localitatilor trebuie sa fie spatiu verde. Desi deocamdata situatia din Romania este dezastruoasa in acest domeniu, Korodi este optimist si spune ca in aceasta chestiune nu exista negociere si nici cale de intoarcere. Ministrul Mediului a afirmat ca guvernul din care face parte a pus la dispozitia primariilor si celorlalte autoritati locale aproximativ 60 de milioane de euro, bani care urmeaza sa fie folositi pentru crearea de spatii verzi, extinderea si reconditionarea parcurilor existente. Candidatii la posturile de primar trebuie sa isi asume programul nostru, iar promisiunile pe care le fac trebuie sa se axeze pe dezvoltarea de spatii verzi, a spus Attila Korodi intr-o conferinta de presa organizata in parcarea din fata Palatului Parlamentului, unde angajatii ministerului au angajat doua gradene, una cu spatiul verde care revine acum fiecarui locuitor al Bucurestiului, si una cu spatiul verde la care localitatile din Romania trebuie sa ajunga pina in 2013. Cu alte cuvinte, 20 de metri patrati pe cap de locuitor pina in 2010 si 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor pina in 2013. Potrivit lui Korodi, normele la care tara noastra trebuie sa ajunga prevad ca locuitorii sa poata ajunge in maximum 15 minute de mers pe jos la o zona verde, parc sau gradina.

AU INCALCAT ORDONANTA. 86 de primarii nu au respectat legea si nu au facut, asa cum prevedea articolul 2, aliniatul 2 al ordonantei de urgenta 114/2207, planuri de actiune pentru extinderea spatiilor verzi. Cele 86 sint, in ordine alfabetica: Alexandria (Teleorman), Anina (Caras-Severin), Bals (Olt), Baile Herculane (Caras-Severin), Balcesti (Vilcea), Beresti (Galati), Bicaz (Neamt), Botosani (Botosani), Braila (Braila), Bucuresti, Sector 1, Bucuresti, Sector 2, Bucuresti, Sector 3, Bucuresti, Sector 6, Budesti (Calarasi), Cajvana (Suceava), Caracal (Olt), Caransebes (Caras-Se-verin), Calarasi (Calarasi), Chisineu Cris (Arad), Chitila (Ilfov), Copsa Mica (Sibiu), Curtici (Arad), Darabani (Botosani), Deta (Timis), Dolhasca (Suceava), Dorohoi (Botosani), Draganesti OLT (Olt), Fagaras (Brasov), Frasin (Suceava), Fun-dulea (Calarasi), Ghimbav (Brasov), Giurgiu (Giurgiu), Gura Humorului (Suceava), Iasi (Iasi), Iernut (Mures), Intorsura Buzaului (Covasna), Lipova (Arad), Liteni (Suceava), Lugoj (Timis), Medgidia (Constanta), Miercurea Nirajului (Mures), Mihailesti (Giurgiu), Milisauti (Suceava), Moldova Noua (Caras-Severin), Nehoiu (Buzau), Ocnele Mari (Vilcea), Onesti (Bacau), Oravita (Caras-Severin). Ocnele Mari (Vilcea), Piatra-Neamt (Neamt), Piatra Olt (Olt), Popesti-Leordeni (Ilfov), Potcoava (Olt), Predeal (Brasov), Resita (Caras-Se-verin), Risnov (Brasov), Roman (Neamt), Rosiori de Vede (Teleorman), Roznov (Neamt), Rupea (Brasov), Salcea (Suceava), Sarmasu (Mures), Saveni (Botosani), Scornicesti (Olt), Sfintu Gheorghe (Co-vasna), Sibiu (Sibiu), Sighisoara (Mures), Sinaia (Prahova), Singeorgiu de Padure (Mures), Sintana (Arad), Slatina (Olt), Slanic (Prahova), Slanic Moldova (Bacau), Solca (Suceava), Strehaia (Mehedinti), Suceava (Suceava), Stefanesti (Botosani), Techirghiol (Constanta), Teius (Alba), Timisoara (Timis), Tirgu-Neamt (Neamt), Turnu Magurele (Teleorman), Ungheni (Mures), Videle (Teleorman), Victoria (Brasov) si Zarnesti (Brasov).

Amenzi din banii publici

Data-limita pentru depunerea proiectelor era luna ianuarie, dar ministrul a ales sa faca publica lista abia ieri, pentru ca la 22 aprile se sarbatoreste Ziua Pamintului. Mo-dalitatea prin care respectivii edili vor fi pena-lizati pentru in-cal-carea legii implica, din pacate, tot utilizarea banului public. Astfel, primarii nu pot fi amendati in nume personal, ci doar ca institutie, cuantumul amenzilor fiind intre 30.000 de lei si 60.000 de lei. Korodi a mai spus ca nu este de acord cu retrocedarea terenurilor care acum sint parcuri. Aceste retrocedari sint facute oricum de pomana, pentru ca este nevoie de auto-ri-zatie de constructie pentru orice cladire si nimeni nu o va acorda pentru un parc. As vedea mai degraba sa fie acordate compensatii financiare sau prin Fondul Proprietatea. In ceea ce priveste terenurile institutelor de cer-ce-tare, trebuie intii sa vedem in ce categorie sint acestea incadrate”, a spus Attila Korodi. Ministrul a mai precizat ca la actual in Bucuresti exista 14,37 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, in Sectorul 2 doar 9,81 metri patrati de spatiu verde, locuitorii Sectorului 3 beneficiind de 14,5 metri patrati de spatiu verde fiecare. Sectorul 4 are 12, 41 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, Sectorul 5 de doar 6,3 metri patrati de spatiu verde, iar Sectorul 6 de 9,15 metri patrati.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *