MUNTII APUSENI – Din Tara Motilor, energie electrica pentru tot Judetul Alba
Dupa afaceri cu gunoaie si televiziuni, Silviu Prigoana vrea sa produca si energie electrica folosindu-se de vintul puternic din zona Muntilor Apuseni. Daca lucrurile vor decurge conform planului, in citiva ani toti locuitorii din judetul Alba vor fi alimentati de la eolienele lui Prigoana.
Omul de afaceri Silviu Prigoana a socat intotdeauna. Nu doar prin activitatea sa in lumea mondena a Capitalei. De curind, si-a pus in cap sa-si extinda business-urile si in domeniul producerii de energie electrica.
AFACERISTII VERZI. Pe „harta vinturilor” din Romania, Creasta Bihorului apare ca fiind una dintre cele mai bune zone care pot fi exploatate in vederea producerii de energie electrica cu ajutorul turbinelor eoliene. Pentru locuitorii din Muntii Apuseni, acest lucru a devenit important abia dupa ce s-a aflat ca Silviu Prigoana doreste sa infiinteze parcuri eoliene la Avram Iancu si la Arieseni. Ideea i-a apartinut lui Rares Gardus, asociat cu „regele gunoaielor” la mai multe firme, printre care si Energo Proiect. „Cunosc foarte bine zona si am ales-o si din patriotism local, pentru ca eu sint din judetul Alba, de la Ocna Mures. In clipa de fata avem un parc experimental la Tureni, in apropiere de Cluj-Napoca”, a explicat Gardus motivul pentru care a ales Muntii Apuseni pentru un astfel de business.
PRIMUL EPISOD. La Avram Iancu, linga Cimpeni, lucrurile au evoluat deja, iar lumea din sat il vede pe Silviu Prigoana drept Dumnezeu pe Pamint. In clipa de fata, se asteapta acceptul Consiliului Judetean, iar daca lucrurile decurg asa cum trebuie, incepind cu vara anului viitor ar putea incepe productia de energie eoliana. Localnicii sint nerabdatori si se gindesc ca dupa ce afacerea se va pune pe picioare vor primi gratis „curent” de la „elicele lui Prigoana”. Suma totala ce ar urma sa fie investita aici poate ajunge la 200 de milioane de euro. Finantarea va fi una bancara, Energo Proiect urmind sa achite un avans de 10-20 de milioane de euro. Vor fi montate in jur de 40 de turbine eoliene, pretul uneia fiind de 3 milioane de euro. Firma producatoare se numeste Nordex, iar modelul este N90.
GREEN SKIRESORT. Pentru Arieseni, planurile sint ceva mai mari pentru ca cei doi afaceristi au de gind sa construiasca pe Valea Ariesiului prima „statiune verde” din Romania. „Vreau sa facem o statiune de schi ecologica si am ajuns la concluzia ca cea mai buna energie pe care o putem folosi este cea verde. Asa am ajuns la eoliene. Deocamdata este vorba doar de un plan. Trebuie sa ma asociez cu autoritatile locale din Arieseni. Ei sa vina cu terenul, iar eu cu restul investitiei. Mie imi revine obligatia sa construiesc o telegondola si inca cinci teleschiuri. Dar asta nu e destul, pentru ca daca fac instalatiile de transport pe cablu am nevoie si de turisti care sa schieze, iar la Arieseni acum nu sint decit 800 de locuri de cazare. Vor trebui construite hoteluri si pensiuni, iar eu am promis ca voi asigura infrastructura. Tot ce inseamna apa, canalizare, curent electric. In plus, transportul prin statiune va fi asigurat cu ajutorul unor vehicule verzi. Asa am ajuns la concluzia ca este nevoie de un parc eolian, care sa produca energie pentru aceasta statiune. Vintul sufla cu putere in aceasta zona. Acolo sint precipitatii puternice, iar precipitatiile sint aduse de curentii de aer”, a declarat Rares Gardus, care planuieste sa dezvolte cit mai repede domeniul schiabil din judetul Alba. Pentru inceput, va infiinta o linie de autobuz care va face legatura intre Girda si pirtia Virtop de la Arieseni. „Va fi un vehicul verde, care va aduce cit mai multi turisti la pirtie. Astfel, se va rezolva problema locurilor de parcare. Asa vor ajunge si romanii sa calatoreasca cu un ski-bus la fel ca in Austria”, spune Gardus. Noul domeniu schiabil care se va dezvolta in Apuseni va fi dependent de parcul eolian ce va fi amenajat pe Creasta Bihorului, masinile de batut zapada, instalatiile de produs zapada artificiala dar si nocturna urmind sa fie alimentate de la eolienele lui Silviu Prigoana. Vestea ca afaceristul nascut la Gherla vrea sa bage bani in zona i-a innebunit pe localnici, care nu stiu cum sa mai puna mina pe un teren in zona pentru a-l vinde mai tirziu la suprapret. In acest moment, un metru patrat de pamint costa 50 de euro. Comuna Arieseni nu are canalizare si nu este racordata nici la reteaua nationala de gaze.
Prigoana stie locul
Muntii Apuseni nu ii sint deloc straini lui Silviu Prigoana. „Cum dracu” sa nu cunosc zona aia daca eu sint din Gherla? Cind eram tinar pe acolo imi petreceam vacantele, ca asa era pe vremea aia. Nu era ca acum, cind ne luam viza si plecam in Statele Unite. Am fost si eu la Muntele Gaina cum au fost multi din Ardeal. Dar asta nu inseamna ca am ales sa facem treaba asta in Apuseni din patriotism local. Acolo s-au facut masuratori de-a lungul timpului, zona este trecuta pe harta vinturilor din Romania. Nu e nimic hazardat. Cel care se ocupa de aceasta afacere este Gardus. El e administrator. Eu sint doar asociatul lui”, a declarat Prigoana. In clipa de fata, in zona montana a Romaniei mai sint instalate turbine eoliene la Semenic, in judetul Caras-Severin, si la Piatra Fintinele, in judetul Bistrita-Nasaud. Din pacate, nici una dintre cele doua instalatii nu functioneaza in mod normal, problemele nefiind cauzate de viteza vintului, ci de lipsa de interes a administratorilor.
„Bate vintul destul de tare”
Din Arieseni, accesul spre Creasta Bihorului se poate face pe un drum forestier care pleaca de pe partea stinga a soselei care leaga Alba Iulia de Oradea. Zona este impartita intre padurari si crescatorii de animale. Cele doua parti nu sint certate, dar nici nu se iubesc prea tare. Inainte de a ajunge pe Vf. Curbatura (1.842 metri), se face o poiana mara unde se gasesc citeva colibe locuite de o mina de oameni. „Stam aici pe timp de vara, ca sa avem grija de animale. Facem brinza si toamna, cind se strica vremea, coborim cu ea in sat”, spune un mosneag sprijinit intr-un baston. Prin jurul sau misuna citeva gaini care vor ajunge cit de curind in cratita. „Iernile sint tare grele aici. Ne-au zis oamenii de la releu ca atunci cind ninge zapada este atit de mare incit nici nu se vad colibele astea. Bate vintul destul de tare aici, dar sint si perioade in care se opreste. Am auzit ca vor sa puna elice d-alea care o sa ne dea curent in sat pe tot muntele, de la Virtop pina aici, linga noi”, explica ciobanul, care habar nu are cine este Silviu Prigoana. „De unde sa-l cunosc eu daca aici pe munte nu am nici curent. O fi om mare de la Bucuresti daca vine el pina aici ca sa faca asa ceva. Pe noi nu are de ce sa ne sperie, ca nu facem rau la nimeni. Sintem cu animalele pe munte toata vara si nu ne-am certat cu nimeni niciodata”. Sus, in Vf. Curbatura, este si releul de radio-telecomunicatii. Vara, accesul este facut cu un automobil Aro, dar iarna angajatii nu au alta varianta decit mersul pe jos. Prin zapada, din Arieseni drumul dureaza cam 8 ore.
Sursa: Jurnalul National