Constitutie pentru ariile protejate

Mai multe organizatii neguvernamentale de protectie a mediului au lansat ieri o campanie la finalul careia vor inainta Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile un proiect. Documentul va reglementa comportamentul pe care trebuie sa-l aiba turistii care ajung intr-o arie protejata.

Proiectul a pornit de la un decalog propus de una din ONG-urile implicate in campanie, Asociatia Kogayon. Cind va fi finalizat, documentul ar urma sa fie asumat de MMDD pentru a deveni lege. Prezent la evenimentul de lansare a campaniei, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a salutat initiativa organizatiilor de a aduna intr-un document un set de reguli generale de comportament in spatiile protejate prin lege. “Vom folosi continutul care ne va fi furnizat la incheierea campaniei si il vom transpune in lege, pentru a aduna, practic, intr-un act normativ continutul dispersat in mai multe”, a spus Korodi.

IMPERATIV. Aflata in stadiul de proiect, “Constitutia” prevede reguli imperative pentru turisti: “Sa nu murdaresti!”, “Sa nu ucizi!”, cu referire la vinatoare, ruperea florilor si taierea copacilor, si “Sa nu distrugi!”, referitoare la devastarea inscriptiilor si a celorlalte amenajari realizate pentru vizitatori ariilor protejate, sint primele trei reguli ale Decalogului propus de Kogayon. Alte reguli ale Decalogului interzic intrarea in parcuri cu masini, motociclete sau ATV-uri, aprinderea focului in zone neamenajate special in acest sens sau a-i deranja, cu muzica data tare, “zbierete sau urlete”, pe ceilalti turisti aflati in parc in cautare de liniste. Ultimele reguli se refera la asumarea riscurilor de catre turistii neinitiati sau neechipati corespunzator pentru trasee prin diverse parcuri naturale si la implicarea in mentinerea zonelor in buna stare.

“Curata!”

“Fa lucruri simple, care-ti stau in putinta: informeaza-te, curata dupa tine, sfatuieste-i pe cei care nu respecta regulamentele, anunta administratia sau alte institutii despre probleme, trimite informatii/sugestii/comentarii ce pot ajuta la administrare, participa la actiuni de voluntariat”, au scris cei de la Kogayon in Decalogul propus. Proiectul Constitutiei zonelor protejate va fi completat si definitivat in intilnirile ulterioare stabilite pentru intreaga durata a campaniei. In acest fel, teoretic, la sfirsitul lunii august, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va avea pe masa proiectul de Constitutie pentru ariile protejate.

Sursa: Jurnalul National

Articolul precedentGata cu “Fitele” din Herastrau
Articolul următorPrigoana dupa eoliene

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente