Ieri a demarat a treia si ultima etapa a programului „Rabla” de reinnoire a parcului auto national. Cele 418 autoturisme ramase nedistribuite din etapa a doua au fost repartizate unui numar de 36 producatori, importatori de autoturisme si distribuitori autorizati ai acestora, validati pentru ultima etapa de desfasurare a programului. Etapa a treia de reinnoire a parcului auto se va incheia pe data de 12 decembrie.
Lista oficiala a producatorilor validati, numarul de autoturisme alocate fiecarui producator validat si operatorii economici autorizati sa desfasoare activitatea de colectare a vehiculelor uzate sunt publicate pe pagina web a Administratiei Fondului pentru Mediu: http://www.afm.ro.
Prime de casare de 1,5 milioane de lei
Cele mai multe autoturisme au fost repartizate societatilor Automobile Dacia Mioveni (Arges) si Daewoo Automobile Craiova, cu cate 46 de unitati fiecare si cate 138.000 lei. Primele pozitii sunt urmate de Porsche Romania, importator de Audi, Seat, Porsche, Volkswagen si Skoda, si de Renault-Nissan Romania, cu cate 45 masini si 135.000 de lei fiecare.
Pentru anul 2007, al treilea an consecutiv de derulare a programului, resursele financiare alocate se ridica la 49,5 milioane de lei, etapei a treia revenindu-i 1,5 milioane de lei reprezentand primele de casare acordate de stat. Suma totala alocata a fost calculata pentru maximum 16.500 de autoturisme, prima de casare fixata fiind de 3.000 lei pe autoturism. Suma de 3000 de lei se aloca in baza certificatului de distrugere a autovehiculului uzat (mai vechi de 12 ani), cu conditia ca proprietarul sa-si cumpere altul nou.
Beneficiari ai primelor de casare pot fi proprietarii sau mostenitorii autoturismelor cu vechime egala sau mai mare de 12 ani. Acestia trebuie sa se inscrie la un producator validat, in scopul achizitionarii unui autoturism nou, sa predea autoturismul uzat spre casare unui operator economic autorizat, sa radieze autoturismul uzat si apoi sa achizitioneze noua masina. La program au acces numai persoanele fizice, nu si persoanele juridice.
Achizitionarea in leasing nu este acceptata
Plata impozitului auto este obligatorie pana in momentul radierii din circulatie. Autoturismul nou achizitionat de catre o persoana fizica, in cadrul programului initiat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, poate fi platit in rate sau integral. Nu este permisa achizitionarea in sistem leasing. O recenta initiativa legislativa sustine aplicarea, in perioada urmatoare, a programului „Rabla” si pentru tractoare.
Proprietarii unui tractor mai vechi de 12 ani, care vor preda spre casare vehiculul si se vor inscrie la un producator autorizat pentru achizitionarea unuia nou vor beneficia de un sprijin financiar de 17.000 de lei de la stat. Astfel, s-a estimat ca suma anuala alocata pentru acest proiect la nivel national va fi de 51 milioane de lei. In 2005 si 2006, prin programul „Rabla” au fost scoase din uz 29.717 autovehicule vechi, estimandu-se o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 700.000 de kilograme.
Romania se numara printre tarile cu cele mai vechi parcuri din Europa, varsta medie a autoturismelor fiind de peste 13 ani, ceea ce echivaleaza cu varsta obisnuita de casare a autoturismelor din multe tari europene.
Sursa: Romania Libera