Quartier Gramont a obținut certificarea Green Homes

În căutarea noastră de locuințe mai sustenabile, am ajuns la ansamblul rezidențial Quartier Gramont din București, la recomandarea România Green Building Council.

Proiectul a urmărit păstrarea și integrarea vechii fațade a prestigioasei parfumerii Maison Mignot-Boucher, fiind considerat un model de regenerare urbană și economie circulară în construcții. De asemenea, a obținut certificarea finală Green Homes, ceea ce reprezintă o garanție a nivelului superior de sustenabilitate a locuințelor Gramont, implicând transparență și monitorizare independentă.

Conform Romania Green Building Council, locuințele au obținut certificatul Green Home și beneficiază de programul Ipoteca Verde. 

GREEN Homes a fost lansat în anul 2014 de către Romania Green Building Council, aducând pentru prima oară pe piața europeană conceptul de credite imobiliare verzi – un produs inovator care oferă dobânzi mai mici și termeni preferențiali celor care achiziționează o locuință certificată GREEN Homes. Băncile care s-au alăturat inițiativei sunt: Raiffeisen Bank, Alpha Bank, BCR, Libra Bank și Garanti Bank.  

Quartier Gramont a fost proiectat de către DECO Arhitects și construit de către CNO Construct pentru BMP Developers. Construcția complexului de locuințe Quartier Gramont a început în vara anului 2019; tronsonul I şi II au fost finalizate la finele anului 2020, iar tronsonul III a fost recent finalizat.

Pentru a afla mai multe detalii despre motivația și experiența dezvoltatorului am vorbit cu domnul Adi Steiner, partener BMP Developers.

Reporter Ecomagazin: Proiectul Gramont se află printre puținele proiecte rezidențiale certificate Green Homes din București. Care au fost principalele provocări cu care v-ați confruntat pe parcursul proiectării și execuției și cum au fost acestea depășite?

Quartier Gramont a fost un proiect fără provocări deosebite, lucru datorat expertizei noastre anterioare în proiecte imobiliare de anvergură. În plus, cum mentalitatea noastră de dezvoltator imobiliar austriac este ca orice proiect să fie construit sustenabil din principiu, eram deja familiarizaţi cu standardele Green Homes.

Să construieşti case verzi nu este complicat. Orice dezvoltator poate face asta şi noi îi încurajăm pe colegii noştri din industrie să adopte acest standard în proiectele lor, ceea ce va duce cu siguranţă la îmbunătăţirea standardelor de locuit, precum şi a calităţii vieţii în general, mai ales în zonele urbane.

R.E: Care sunt soluțiile sustenabile pe care ați reușit să le implementați în acest proiect și care va reprezintă în mod deosebit? Ce vă deosebește de competiție?

În construirea spaţiului de locuinţe Quartier Gramont am avut în vedere implementarea unor măsuri de regenerare urbană, soluții pentru transport alternativ, folosirea de materiale de finisaj non-toxice, optimizarea energetică, implementarea unor măsuri de reducere a poluării în etapa de șantier și construirea unei zone de relaxare și spațiu de joacă. 

Dar ceea ce ne reprezintă în mod deosebit şi, în acelaşi timp, ne deosebeşte de competiţie sunt zonele verzi din complex, mai ales faţada verde interioară. 

De asemenea, ne mândrim că, în ce priveşte sistemele de izolaţie a clădirilor şi calitatea sticlei folosite la ferestre, am folosit materiale la standarde mai ridicate chiar şi decât cele pentru case verzi, precum şi că am folosit echipamentele potrivite pentru a asigura costuri scăzute de mentenanţă şi utilizare a locuinţelor pentru noii proprietari. 

R.E: Cum a fost percepută certificarea Green Homes de către ocupanți? a contribuit la decizia actualilor proprietari de a-și achiziționa locuința?

Cu siguranţă! Clienţii caută să se asigure că fac o investiţie sigură şi o confirmare independentă este importantă în procesul de decizie. În plus, faptul că o locuinţă cu certificare Green Homes beneficiază de condiţii preferenţiale de finanţare este un argument puternic. Acestea se adaugă la alte elemente, cum ar fi designul, calitatea execuţiei, locaţia şi chiar şi povestea proiectului, care diferenţiază Quartier Gramont de alte opţiuni de locuit.

Conform Romania Green Building Council, în România au fost pre-certificate/certificate peste 12.000 de locuințe, în valoare de peste 1,7 miliarde EURO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *