Standardul nZEB: Din anul 2021, toate clădirile noi vor fi aproape zero energie

Din anul 2021, toate clădirile noi vor fi proiectate și construite conform standardului nZEB. 

Asta înseamnă  încă de la faza de concept a proiectului este necesară consultanță din partea  unui specialist in eficienta energetică dată fiind complexitatea și transdisciplinaritatea problematicii. Toată echipa de proiect trebuie să colaboreze pentru realizarea unui proiect de calitate ce poate răspunde cu succes cerințelor legislative și implicit cerințelor nZEB. 

Pentru demonstrarea îndeplinirii cerințelor nZEB la finalul fazei de realizare a documentației de avizare se va depune împreună cu aceasta un raport conformitate nZEB realizat de către un auditor energetic.

Toate proiectele autorizate sau reautorizate din 1 ianuarie 2021 se vor conforma cerințelor nZEB. Principiile generale care definesc conceptul nZEB sunt descrise în Legea nr. 372/2005, Republicata si actualizată 2020, privind performanța energetică a clădirilor. MC 001-2007 cu modificările și completările ulterioare este metodologia de calcul a performanței energetice a clădirilor. 

Am vorbit cu unul dintre puținii experți în acest domeniu, domnul Dr. Ing. Angel Dogeanu, cadru didactic la Universitatea Tehnică de Construcții București. 

Ecomagazin: Ce înseamnă principiile NZEB?

Angel Dogeanu: nZEB nu are o definitie simpla, legea 372 acoperind toate cerințele pentru a putea incadra o cladire ca fiind nZEB. În principiu exista 3 indici urmăriți a fi indepliniti simultan si anume consumul de energie primara (limitat superior), procentul de minimum 30% energie obținută din surse regenerabile și emisiile de CO2 (limitat superior) în funcție de zona climatică și destinația clădirii. În plus față de acești indici avem și alte cerințe cum ar fi număr minim de incarcatoare de masini electrice, prezenta sistemelor BMS, etc. 

Ecomagazin: Cum demonstrăm respectarea principiilor nZEB în procedura autorizării? 

A. D: După cum spuneam este o abordare transdisciplinara (arhitectura, instalatii) și pentru aceasta se urmărește atingerea unui optim privind investiția cat și beneficiile obținute. Așadar la finalul etapei de proiectare se va realiza un raport de conformare energetică a clădirii realizat de către un auditor energetic specialist nZEB ce are la bază toate soluțiile atat de arhitectura cat si de instalatii implementate in proiect.

Ecomagazin: Se aplică nZEB la toate categoriile de clădiri noi? Există excepții? 

A. D: Da. Există și excepții precum clădirile monument istoric, clădiri provizorii, lăcașuri de cult, spații mai mici de 50 mp ca suprafața utilă, dacă este casă de vacanță cu utilizare de mai puțin 4 luni/an. 

Ce tipuri de consumuri sunt luate în calcul pentru a conforma cladirea nZEB?

A. D:Pentru calculul consumul de energie primara sunt considerate urmatoarele sisteme: încălzire, prepararea apei calde menajere, răcire, ventilare şi iluminatul.

Cum verifică Primăria că o clădire este conformă cu standardul nZEB? 

A. D: Primăria nu are competența asupra conținutului studiului nZEB / raportului de conformare energetică, dar poate să verifice prezența documentației conform CU – memoriu de arhitectură, raport de evaluare/conformare energetică, proiectele pe specialități verificate de verificatori atestați 

Care sunt criteriile de conformare nZEB la Recepția clădirii? 

A. D: Conform art. 17 din legea 372 la recepție clădirea trebuie sa indeplineasca cerințele nZEB. Așadar comisia de receptie (primarie, ISC, etc) va verifica implementarea soluțiilor, certificatul energetic și prezentarea calculelor care au stat la baza scenariilor considerate. 

Ce se verifică și cine își asumă responsabilitatea pentru conformarea nZEB? 

A. D: Se verifică indicatorii nZEB din certificatul de performanță energetică la Recepția clădirii plus calculele care au stat la baza elaborării acestora. Este necesar ca la faza DTAC să existe raportul de conformitate nZEB. La întocmirea lui, echipa de proiect (proiectanti si beneficiari) împreună cu auditorul energetic rezolvă cerințele nZEB de la faza de întocmire a proiectului, fiind mai corect și mai ușor gestionabilă faza finală la Recepție. 

Ce se întâmplă dacă ipotetica echipă de Recepție nu constată îndeplinirea cerințelor nZEB? 

A. D: Conform art.17 clădirea nu poate fi recepționată. În acest caz este necesară refacerea / completarea lucrărilor sau expertiză cu măsuri suplimentare. 

Ecomagazin: Care dintre specialiștii implicați în procesul de proiectare și autorizare a unei clădiri (architect, inginer, auditor energetic, verificator cerința F) va fi responsabil pentru asigurarea cerințelor NZEB?

A. D: Auditorul energetic trebuie implicat încă de la începutul procesului de proiectare. In plus, toată echipă trebuie să colaboreze pentru asigurarea corectă a cerințelor nZEB. 

Ce înseamnă aplicarea standardului din punct de vedere al costurilor?

A. D: Costurile suplimentare pentru conformarea nZEB au dus la o creștere a costurilor de investiție cu circa 5% – 8%.

Pentru obținerea procentului minim de 30% energie din surse regenerabile ce soluții pot fi aplicate?

A.D: Procentul de minim 30% se aplica la energia primara consumată de catre proiect. Aceasta trebuie produsă din surse regenerabile implementate local. Modul de obținere putându-se realiza ca un mix dintre surse locale (pompe de caldura, panouri solar fotovoltaice, panouri solar-termice). Deși exista in legislație un paragraf ce permite utilizarea energiei din surse regenerabile produsă pe o rază de 30km, aceasta solutie nu este încă posibil a fi utilizata din cauza lipsei soluțiilor tehnice de trasabilitate a energiei produse. Certificate verzi nu reprezinta o optiune viabila pentru moment. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *