Greenpeace l-a adus la Bucuresti pe profesorul Gille Eric Seralini. Acesta a prezentat ieri romanilor argumentele stiintifice care demonstreaza semne de toxicitate ale organismelor modificate genetic si comercializate pentru alimentatie si furajare. Numai ca Federatia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) a decis ca ideile sustinute de Seralini nu reprezinta altceva decat interpretarea gresita a acelorlasi rezultate pe care le-au obtinut atat ei, cat si firma Monsanto, care produce de astfel de produse. „Organismele modificate genetic sunt create pentru a contine pesticide si este o crima ca nu sunt evaluate corect”, sustine prof. Seralini.
„Pesticidele nu sunt create pentru a fi mancate, dar companiile care le promoveaza ne forteaza sa le mancam in organismele modificate genetic. Pesticidele in general pot cauza cancer, boli nervoase, efecte asupra sistemului imunitar, probleme sexuale si de reproducere”, a adaugat profesorul, care este specialist in biologie moleculara la Universitatea Caen din Franta si presedintele Consiliului Stiintific pentru Cercetare Independenta de Inginerie Genetica (CRII-G EN). Acesta a aratat ca studiile independente realizate de o echipa de cercetatori au demonstrat ca un soarece de laborator care a consumat timp de opt luni soia modificata genetic prezinta disfunctii ale celulelor hepatice si ale celulelor testiculare, probleme care nu apar in cazul soarecilor de laborator care nu au consumat organisme modificate genetic.
Totodata, aceleasi teste au scos la iveala posibilitatea ca si rinichii sa aiba de suferit de pe urma acestor alimente. Potrivit lui Seralini, consumul porumbului modificat genetic tratat cu insecticide duce la aparitia anumitor semne de toxicitate la rinichi si ficat. Comisia Europeana a cerut EFSA sa faca un studiu amplu despre siguranta organismelor modificate genetic. Rezultatele au fost prezentate de EFSA pe 28 iunie 2007.
Acestea arata ca analizele statistice ale hematologiei, serului si urinei, dar si cele ale greutatii corporale din cele doua studii – Seralini si Monsanto – sunt asemanatoare. Diferentele dintre ele consta in interpretarea gresita a rezultatelor de catre prof. Seralini. Mai mult, Seralini nu a mai prezentat pana ieri rezultatele studiului sau din 13 martie 2007, la Berlin, adica inainte de publicarea rezultatelor studiului EFSA.
Romania s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene in ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor in acest domeniu implica interzicerea cultivarii de soia modificata genetic. Acesta masura a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2007.
Sursa: Gardianul