Incepand de astazi, timp de doua zile, se desfasoara la Tg-Jiu un simpozion cu participare internationala vizand reconstructia ecologica si necesarul de ingrasaminte in zonele miniere ale Gorjului, ale caror halde au fost redate – sau se afla in curs de redare – in circuitul agricol. Manifestarea este organizata de: Filiala Nationala Romana CIEC (Inter-national Scientific Centre of Fertilizers) din Viena; Oficiul de Studii Pedagogice si Agrochimice(OSPA) Tg-Jiu; Consiliul Judetean Gorj; SNL Oltenia; CE Craiova; CE Rovinari; CE Turceni; Universitatea „Constantin Brancusi” Tg-Jiu;
Directia pentru Agricultura si Dez-voltare Rurala Gorj; Insti-tutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Pe-dologie, Agrochimie si Pro-tectia Mediului (ICPA) Bu-curesti; Institutul Interna-tional al Potasiului (IPI) Basel – Elvetia; Statiunea de Cercetare Dezvoltare Horticola Tg-Jiu.
La cele trei sesiuni plenare ale simpozionului vor fi abordate pe larg: aspectele de constructie ecologica si de restaurare a fertilitatii solurilor dupa inchiderea exploatarilor miniere; stabilirea orientarilor de fertilizare care sa asigure eficien-tizarea ingrasamintelor organice si organo-mine-rale pe suport de lignit, precum si a ingrasamintelor minerale aplicate prin tehnologii moderne, in vederea ameliorarii solurilor cu fertilitate redusa existente in zona. In acest context, cea de-a doua zi a lucrarilor simpozionului, ziua de maine, 5 octombrie, va fi rezervata unei aplicatii in teren, in cadrul careia cei aproape 100 de invitati din tara si de peste hotare vor vizita insta-latia de producere a ingra-sa-mintelor organo-minerale pe suport de lignit, le va fi prezentata cariera Rosia si haldele amenajate Rovinari si Husnicioara.
Desfasurat sub patronajul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti”, simpozionul se va bucura de participarea unor prestigiosi specialisti in domeniu, precum: Dr. Thomas Popp, presedintele Comitetului International pentru Ingrasaminte cu sediul la Viena si director al Institutului National al Potasiului (IPI) de la Basel (Elvetia); Acad. Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Bucuresti; prof. dr. Mihail Dumitru, presedintele Filialei Nationale Romane CIEC si directorul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului, membru titular al ASAS; dr. docent Aurel Dorneanu – secretarul Filialei Nationale Romane CIEC, membru corespondent al ASAS; prof. dr. Romulus Mocanu, presedintele filialei Stiinta Solului Oltenia (Craiova).
Sursa: Gorjeanul