Retrospectiva turnurilor si parcurilor distruse pe mandatul lui Videanu

Parcul Bordei a fost salvat, doua hectare din parcul Tineretului condamnate la betonare

S-a aprobat construirea unui turn de 29 de etaje pe Calea Floreasca, iar Cismigiul a scapat de 4 turnuri de 30 de etaje

Mandatul lui Adriean Videanu la Bucuresti a fost presarat cu scandaluri legate de distrugerea spatiilor verzi si contruirea unor turnuri in centrul istoric al orasului.

Strandul Tineretului, salvat de Ordonanta

S-a inceput cu „Strandul Tineretului”. In 2005, Videanu a pus pe ordinea de zi a Consiliului General un Plan Urbanistic Zonal care permitea ridicarea unei constructii de peste 100 de metri, pe spatiu verde, in interiorul Strandului Tineretului. Asta in conditiile in care acest proiect nu avea avizul obligatoriu al Comisiei tehnice de urbanism. Consilierii municipali l-au aprobat fara rezerve, la pachet cu alte proiecte. Intamplator sau nu, in spatele acestui proiect se afla omul de afaceri Puiu Popoviciu. Mai mult, desi acest PUZ-a fost aprobat ilegal, prefectul Bucurestiului la acea data, Mioara Mantale, nu a atacat in instanta hotararea de consiliu, aceasta ramanand in vigoare pana astazi. Daca strandul Tineretului a ramas intreg, acest lucru se datoreaza Ordonantei care interzice distrugerea spatiilor verzi, Popoviciu nemaiputand obtine autorizatie de construire.

Un petec de pamant – un bloc de 18 etaje

Un alt scandal important in care a fost implicat Videanu si care este copia trasa la indigo a scandalului Standul Tineretului este legat de un parculet aflat la intersectia bulevardul Lacul Tei cu Barbu Vacarescu, chiar langa parcul Circului. Aici, Consiliul General a aprobat construirea unui bloc de 18 etaje, desi Comisia tehnica de urbanism nu a avizat proiectul. Ulterior, cand s-a aprobat construirea parcajului subteran de la Parcul Circului, a primit si acest proiect aviz favorabil.

Parcul IOR minus 12 hectare

De asemenea, Videanu a pus in posesie prin Legea 10, in mai 2005, o suprafata de 12 hectare din parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR), suprafata cuprinsa intre bulevardul Constantin Brancusi, bulevardul Nicolae Grigorescu, strada Liviu Rebreanu si biserica de lemn din parc. Asta in ciuda faptului ca exista o hotarare de Consiliu general din 2004 prin care aceasta suprafata este inclusa in parcul Alexandru Ioan Cuza, domeniu public.

Adio Pisaca Dornei

Tot in mandatul lui Videanu, Consiliul General a aprobat distrugerea parcului Prisaca Dornei, unde acum se construieste un cartier de vile.

Combinatii in Parcul Tineretului

A urmat Pracul Tineretului. Consilierii municipali au aprobat pe ultima suta de metri schimbul de terenuri dintre municipalitate si Marioara Micsuneanu, aceasta din urma primind in locul terenului din mijlocul parcului o suprafata echivalenta de 20.000 metri patrati la periferia acestuia, dar tot pe spatiu verde. Consilierii au fost obligati de instanta sa voteze acest schimb deoarece aceeasi judecatoare care i-a aprobat lui Costica Constanda sa construiasca blocuri cu 4 etaje in parcul Bordei, a dat o hotarare definitiva si irevocabila in acest sens. O mare parte din vina o poarta insa si Consiliul General, deoarece in 2005 a aprobat un proiect de hotarare prin care se aloca pentru despagubirea persoanelor care aveau fasii de teren in mijlocul parcului un teren tot in parc.

Super-scandalul Bordei

Cel mai mediatizat a fost scandalul „Parcul Bordei”, unde omul de afaceri Costica Constanda trebuia sa construiasca blocuri cu patru etaje, dupa ce a invins in instanta Consiliul General, care nu ii aproba PUZ-ul. La acest proiect, Videanu are insa o bila alba deoarece a negociat cu Constanda si i-a dat la schimb acestuia o suprafata echivalenta in satul Francez, salvand astfel parcul. Tot o bila alba, Videanu mai are si pentru scandalul Piata Revolutiei, unde arhitectul Viorel Hurduc, seful Comisiei de urbanism, vroia sa construiasca un turn de 30 de metri si sa reconfigureze piata. Desi proiectul trebuia sa intre in dezbatere publica, dupa scandalul aparut in presa, Videanu a renuntat la acest proiect.

Turnuri aprobate

Pe mandatul primarului Videanu, in Capitala s-au aprobat urmatoarele constructii inalte: un turn de 29 de etaje pe Calea Floreasca, unul de 20 de etaje pe bulevardul Expozitiei si unul de 27 pe bulevardul Poligrafiei. De asemenea, samsarii imobiliari au pus gand rau Parcului Cismigiu, langa care doreau sa se construiasca patru turnuri de 30 de etaje. Datorita articolelor aparute in ziarul Gandul, pana la urma investitorii s-au multumit cu un bloc de 14 etaje. De asemenea, s-au dorit cateva turnuri si in coasta Parcului Floreasca, dar proiectul nu a fost avizat de Comisia tehnica de urbanism.

Alte zone amenintate de cladiri inalte sunt bulevardul Mircea Voda, strada Nerva Traian, bulevardu Corneliu Coposu, unde Casuneanu vrea un turn de 30 de etaje, si Calea Vacaresti.

Doua proiecte salvatoare raman blocate

Primarul Videanu impreuna cu Consiliul general au blocat doua proiecte care sunt de o importanta vitala pentru oras. Unul dintre ele, daca ar fi aprobat, nu ar mai permite construirea pe spatiile verzi care nu sunt „trecute cu verde in PUG” si prin urmare nu pot fi protejate de Ordonanta care protejeaza spatiile verzi. Al doilea proiect important ar proteja casele vechi si importante din punct de vedere arhitectural si istoric, care nu sunt trecute pe lista monumentelor. In ultimii ani, investitorii si-au facut un obicei din a cumpara imobile vechi din centrul orasului, a le demola si a ridica in locul lor un bloc.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *