Subventiile mici si productivitatea scazuta ii sperie pe agricultori
Germanii, francezii si englezii, fani ai mierii bio „made in Romania”
Produsele ecologice romanesti, cumparate in UE, ignorate la noi
Romania este considerata o zona cu potential pentru agricultura ecologica, chiar oficialii europeni apreciaza ca produsele ecologice sunt un atu pentru dezvoltarea sectorului agricol romanesc. Cu toate acestea, in magazine gasim cu greu produse ecologice fabricate in Romania. Lipsa unor subventii consistente si a fondurilor pentru investitii, dezinteresul pietei pentru „produsele bio” sunt doar cateva dintre cauzele care fac ca potentialul romanesc sa ramana neexploatat.
A produce ecologic legume si fructe nu este la indemana oricui. „Solul nu trebuie sa fie tratat cu nici un fel de ingrasaminte chimice ci numai cu ingrasamant natural, iar plantele nu trebuie tratate cu pesticide sau alte substante artificiale contra daunatorilor”, explica Nicolae Stefan, presedintele Federatie Nationale a Sindicatelor din Agricultura, AGROSTAR. De asemenea, daca nu sunt folosite ingrasaminte chimice nu inseamna ca produsul este 100% ecologic. „Nici macar apa care este folosita la udatul culturilor sau pentru hrana animalelor nu trebuie sa contna nici un fel de chimicale”, precizeaza presedintele AGROSTAR.
Majoritatea agricultorilor romani nu-si pot asuma riscul. „Agricultorii oricum abia pot sa se intretina, 65% practicand o agricultura de subzistenta. Aceasta ar fi insa un avantaj, inseamna ca solul nu este tratat excesiv, dar fara subventii serioase nu se poate face nimic”, adauga Nicolae Stefan.
Romanii, neinteresati de graul ecologic
Subventiile foarte mici, in comparatie cu alte state europene, ii descurajeaza pe majoritatea producatorilor. Daca in Romania valoarea subventiei la hectar este de aproximatov 60 de euro la hectar, in Italia, spre exemplu, subventia este cuprinsa intre 1.600 si 3.000 de euro la hectar. In plus, pretul produselor ecologice este mult mai mare. „Spre exemplu, pretul la graul ecologic este aproape dublu fata de cel cultivat cu ingrasaminte si nu cumpara nimeni la un pret asa mare”, a declarat pentru Gandul Aurel Popescu, presedintele Rompan.
In judetul Timis se afla una dintre putinele culturi ecologice de grau, iar toata productia este exportata mai ales in tari ca Germania si Austria, unde „produsele bio” sunt foarte apreciate. Si produsele apicole ecologice „made in Romania” iau mai mult calea exportului, francezii, englezii, germanii fiind printre cei care se delecteaza cu mierea romaneasca. „In Romania nu s-a format o piata pentru produsele ecologice”, precizeaza presedintele AGROSTAR. In timp ce occidentalii merg la piata sa cumpere rosii si cartofi starciti, romanii care isi permit merg in corpore la hypermarket sa ia ardei si rosii „perfecte”.
Sursa: Gandul