Revolta populara din cauza unui incinerator de deseuri

Satenii din comuna Lumina sustin ca autoritatile locale au dat unda verde constructiei fara sa le ceara acordul.

Locuitorii din comuna constanteana Lumina sunt pe punctul de a se rascula de-a dreptul dupa ce s-au trezit peste noapte ca la doi pasi de casele lor se construieste un incinerator de deseuri, cu o capacitate anuala de 1,2 milioane tone de reziduuri.

Indignarea oamenilor este cu atat mai mare cu cat localitatea se afla la mai putin de un kilometru distanta de halda de fosfogips a combinatului Fertilchim, suspectata ca ar avea un grad ridicat de radioactivitate. Oamenii din Lumina spun ca incineratorul, denumit oficial „Hala industriala pentru sistem de incinerare ecologica a deseurilor”, este construit fara ca ei sa fi fost consultati.

„Vor fi 600.000 de tone de cenusa”

Astfel, la sedinta de prezentare a bilantului celor patru ani de mandat organizata ieri de primar, satenii din Lumina au venit pregatiti cu liste de semnaturi pentru anularea hotararii de consiliu prin care se aprobase construct ia. In plus, localnicii solicita si suspendarea lucrarilor de constructie.

„Cand l-am intrebat de ce a aprobat constructia fara sa ne ceara voie, primarul Ion Roman a spus ca e comanda politica. Din punctul nostru de vedere aici va fi Copsa Mica. Deseurile vor fi depozitate langa incinerator, iar acolo vor fi 600.000 de tone de cenusa rezultate din arderea cadavrelor, a deseurilor sanitare, membre amputate si cate si mai cate”, spune indignat chiar varul primarului Roman, Gheorghe Parjol.

De altfel, oamenii se tem ca cenusa adusa de vant se va depune chiar in vatra satului, aflata la 800 de metri distanta de incinerator. In aplauzele aprobatoare ale publicului, localnicul Doru Dorobantu a spus ca nu vrea ca Cernobalul sa ajunga in comuna Lumina „din cauza unor bani pe care consilierii, si nu numai, i-au bagat in buzunar”.

„Am primit garantii ca nu e niciun pericol”

O localnica suparata le-a adus la cunostinta consatenilor ca incineratorul a fost refuzat de Navodari si Ovidiu. „Dar nu vor putea construi nici aici, ii vom opri, avem tot dreptul si ne pregatim sa ii dam in judecata”, a continuat femeia, hotarata. Expertul in probleme de mediu, Traian Petrescu, adus de primar pentru a le explica satenilor ca incineratorul este construit dupa normele europene, a fost dat afara cu huiduieli.

„Intr-adevar vor fi incinerate deseuri considerate periculoase, dar ele vor fi arse la temperaturi de 1.150 de grade Celsius si nu prezinta niciun pericol pentru siguranta publica”, a incercat sa le explice Traian Petrescu. Incoltit de sateni, primarul a recunoscut ca incineratorul poate produce disconfort prin miros sau eventuale substante toxice.

„Am primit garantii de la cei de la mediu ca nu e niciun pericol. Este o oferta de afara si este un avantaj, pentru ca vin bani la buget, iar cu ei se dezvolta comuna si putem sa facem alte realizari”, a mai incercat primarul Ion Roman sa-i convinga pe sateni de avantajele pe care le presupune incineratorul cu pricina.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *