Romania, invitata sa „planteze” eoliene

0
616

Impreuna cu Polonia, tara noastra poate deveni lider energetic in Europa Centrala si de Est.

Romania si Polonia dispun de potentialul necesar pentru a deveni lideri regionali in domeniul energiei regenerabile, combinand sursele eoliene cu cele oferite de hidrocentrale. Reprezentantii companiei GE Energy, care va instala „padurea” de eoliene din Dobrogea, spun ca tara noastra nu va avea probleme cu cifrele impuse de UE privind procentul energiilor regenerabile si nici cu resursele energetice in general.

Directorul regional al GE Energy pentru Europa de Est, Rod Christie, citat de agentia NewsIn, considera ca cererea in domeniu in aceasta regiune este stimulata de legislatia europeana. Christie spune ca dezvoltarea tehnologiei eoliene face parte din obligatiile tarilor membre UE asumate odata cu aderarea. Fiecare tara are obiective precise. De pilda, Polonia trebuie sa atinga capacitatea de 2.000 megawati, din surse regenerabile, pana in anul 2010. Oficialul GE Energy considera ca, in ultimii ani, ritmul de introducere a energiei eoliene a devenit tot mai rapid, dar evolutia nu ar fi fost posibila daca nu ar fi existat fondurile si programele UE. La fel se va intampla si in Romania si Bulgaria.

Proiecte GE Energy la noi

Proiectele principale ale GE Energy in Romania sunt: doua turbogeneratoare GE cu o putere de 706 megawati pentru Centrala Nucleara Cernavoda, un contract de prestari servicii contractuale incheiat pe o perioada de cinci ani cu SN Nuclearelectrica pentru un turbogenerator cu aburi, cu o putere de 706 megawati instalat la Centrala Nucleara Cernavoda, primul ciclu combinat de cogenerare din Romania, la ELCEN Bucuresti Vest – Centrala Electrica de Termoficare, pe baza tehnologiei 9E, doua sisteme de cogenerare folosite de Fondul Roman pentru Eficienta Energiei pentru a produce energie electrica si termica in numele companiei farmaceutice Sicomed, din Bucuresti. De asemenea, compania participa la mai multe centrale electrice industriale ce functioneaza pe baza de cogenerare, cu turbine pe gaz GE Jenbacher, in cadrul unor companii precum Carolli, Ursus sau rafinaria Petrobrazi.

Resurse peste necesitati

„Pentru Europa Centrala, Polonia si Romania dispun de potentialul necesar pentru a deveni lideri regionali in domeniul energiei regenerabile. Pentru tarile UE, energia regenerabila reprezinta acum, in mod clar, un domeniu consacrat, iar noi suntem pe cale sa finalizam proiecte cu clienti din Polonia, Romania, Ungaria pentru cea mai recenta tehnologie eoliana pe care o producem, adica echipamente cu capacitate de 2,5 MW”, a declarat, pentru NewsIn, directorul Rod Christie.

Presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu, a declarat si el, in cadrul unei conferinte cu tema „Eficienta energetica, conditie esentiala pentru o dezvoltare durabila”, ca Romania ar putea produce energie din resurse regenerabile mult peste necesitatile imediate si angajamentele impuse de UE, iar pana in 2020 resursele alternative ar putea fi de trei ori mai mari fata de 2005. Astfel, potentialul folosirii energiei regenerabile ar putea deveni de 171,1 TWh pana in 2020, fata de 52,9, cat au fost fost in anul 2005.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.