De aproxiamtiv 10 ani, Romania participa la un proiect european de mare ambitie: contruirea unui reactor de fuziune nucleara. Specialistii spun ca peste aproximativ 20 de ani, acest reactor va potoli setea de energie a omenirii.
Spre deosebire de centralele nuclearo-electrice de fisiune, care folosesc uraniu, cum e cea de la Cernavoda, cele de fuziune nu au nevoie de material radioactiv, ci de tritiu si deuteriu, izotopi ai hidrogenului, adica un fel de atomi de hidrogen cu nucleul mai mare.
Pe scurt, centrala nucleara de fuziune este una curata, lipsita de riscurile radioactivitatii si functioneaza pe acelasi principiu cu Soarele, care este, de fapt, un imens reactor de fuziune nucleara.
Romania participa la proiect prin fabricarea tritiului si deuteriului, combustibilul reactorului, prin specialistii de la Institutul de Criogenie si Separari Izotopice din Ramnicu Valcea (ICSI).
”Proiectul merge conform graficului, in ciuda crizei economice. Speram ca reactorul din Franta sa fie gata pana in anul 2020. Deoarece tara noastra participa direct la cercetari, va avea acces la tehniologie, urmand ca prin 2050 sa construim in tara propria noastra centrala nucleara de fuziune. Guvernul tarii noastre este foarte interesat de proiect. Avem specialisti de cel mai inalt nivel, in luna mai am fost chemati in China – pentru ca vor si ei o asemenea centrala, in Tibet”, ne-a spus prof. Ioan Stefanescu, directorul general al ICSI.
Foto prof. dr. Ioan Setefanescu – Libertatea 17 iulie 2008