Romania va ramane, in cativa ani, fara litoral

Calculele expertilor arata ca, in cativa ani, tara noastra va ramane fara litoral. Romania a pierdut, in ultimele trei decenii, 2.400 de hectare din teritoriul national.

Conform estimarilor, Marea Neagra mananca anual aproximativ 70-80 de hectare de plaja. Calculele au fost facute de un grup de experti japonezi, care au cercetat litoralul romanesc la inceputul anului 2000.

Potrivit editiei online a Stirilor Pro Tv, Sulina s-a extins cu aproape 10 kilometri in mare iar aluviunile sunt depuse in larg si nu mai ajung la tarm. Digul blocheaza si traseul aluviunilor venite din bratul Chilia.

O alta cauza ar fi aceea ca Volumul marii creste cu doi milimetri pe an. In plus, sedimentele aduse de Dunare nu mai ajung in mare, ci raman intr-o buna parte in zona barajelor hidrografice.

Urmarile acestor fenomene sunt dezastruoase: pierdem bucati importante din teritoriul tarii in fiecare an, mancate de valuri, fara ca autoritatile sa poata face ceva. In ritmul actual, fara masuri, in nu mai mult de 20 de ani, apele vor inainta 40 de metri in Mamaia, iar alte statiuni vor disparea.

Expertii japonezi au propus, in urma cu cinci ani, solutii pentru ca litoralul sa nu se piarda, insa digurile care ar fi trebuit construite ar fi costat 320 de milioane de euro. Proiectul a ramas, insa, doar pe hartie.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,165FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente