S-a ales praful de radarele din Delta Dunarii

In 2006, guvernantii au anuntat cu mandrie intrarea unui regulement de navigatie in Delta Dunarii, document care sa puna ordine in circulatia ambarcatiunilor de mare viteza in Rezervatia Biosferei.
delta dunarii
Prezentat cu surle si trambite, regulametul de navigatie a fost o noua fumigena politicianista, dovedindu-se imposibil de pus in aplicare.
Ideea realizarii unui nou regulament de navigatie in Delta Dunarii a aparut dupa inundatiile catastrofale din 2006. In acel an, Dunarea s-a umflat peste masura si a produs inundatii catastrofale de-a lungul cursului fluviului, dar si in Rezervatia Biosferei.

Din aceasta cauza si in incercarea de a proteja malurile si digurile fragile, autoritatile au decis pentru mai multe saptamani interzicerea circulatiei cu viteza mare pentru navele care mergeau in Delta. Dupa retragerea apelor, a venit si ridicarea restrictiei, dar, la scurt timp, in toamna lui 2006, guvernantii de atunci au decis reintroducerea lor, asamblate intr-un nou regulament de navigatie pentru Rezervatie.

Purtand semnatura ministrului de atunci al Mediului, Sulfina Barbu, regulametul stipuleaza ca viteza maxima pe toate canalele si lacurile din Delta este de 40 de kilometri pe ora, iar in anumite portiuni, de doar 20 de kilometri pe ora. Pentru a fi siguri ca nimeni nu va incalca legea, toate ambarcatiunile autoritatilor urmau sa fie dotate cu radare care sa masoare viteza de deplasare a navelor in Rezevatie (suprafata totalala care trebuie masurata este de 560.000 de hectare). Cu toate acestea, documentul si-a aratat imediat lipsurile, si anume faptul ca nicaieri nu se prevedeau sanctiuni pentru cei care vor incalca regulametul de navigatie.

Dupa cum Jurnalul National avertiza inca de atunci, nimic din aceste planuri nu s-au pus in aplicare. Potrivit autoritatilor portuare din Tulcea si Politiei de Frontiera, autoritatile nu au avut niciodata radare si nu au masurat viteza nici unei ambarcatiuni care a circulat prin Delta. Mai mult decat atat, nu s-a aplicat nici o amenda celor care au depasit limita de viteza. Asta desi intre timp, in fiecare saptamana, in Rezervatie se desfasoara curse de salupe rapide.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *