S-o termina hotia cind s-or termina padurile!

VLAHITA-HARGHITA – O bomba cu fitilul aprins in mijlocul unei comunitati exasperate
„Aici, in Vlahita, proprietarului ii e frica sa mearga in padure din cauza hotilor. Ca la noi nu e niciunde in Romania. Si nimeni nu face nimic”, spune un satean. Vecinii, roata in jurul lui, dau aprobator din cap si completeza pauzele facute de batrin.

… iar povestea suna cam asa: era odata o comuna Vlahita din Harghita cu oameni saraci si curati. Se intelegeau „de minune”. Verisorul din Strada Madarasi se juca la trotineta cu verisorul din 1 Mai, apoi ei, verisorii, nici nu se dezmeticeau bine din pupaturi adolescentine, la padure, printre fragi, ca si vedeai cum sora verisorului din 1 Mai isi lua ziua buna si hop! cu zestrea in ograda vecinului verisorului din Madarasi… Cuscrii se incuscreau, iar cumnatii infloreau. Pe toate drumurile, cumnate-n sus, cumnate-n jos. Niste amintiri duioase: „Ma duc pe la cumnat”miu de pe Madarasi”, spuneau ei. „Atunci padurile erau la stat, nu ale noastre, ca sa ne furam intre noi…”, povesteste batrinul. „Asa era atunci, doar ne stim bine cu oamenii care stau pe Madarasi.”

SI ACUM CUM E? „Acum, toti de pe Madarasi sint niste hoti. Ne fura lemnele din padure. Mie mi-au batut baietii, ca venisera in padure, sa si-o apere. Si politia, primaria, nimeni nu face nimic”, raspunde el. Neintelegerile dintre oameni au inceput o data cu retrocedarile. O buna parte din comuna s-a trezit pipaind intre degete un titlu de proprietate, iar o alta parte, mai mica si oropsita, nu. Culmea, cei nefericiti de soarta isi au gospodariile mai la periferie, pe singurul drum care duce spre padure – Strada Madarasi. Vrei sa tai un brad din padurea ta si sa-l faci ban gramada, vrind-nevrind, treci cu bradul prin fata curtilor „cumnatilor si verisorilor” de pe Madarasi. Vrei sa-ti schimbi acoperisul la casa? Te duci in padurea ta. Tai un brad, doi, iar apoi, vrind-nevrind, treci eu el prin fata curtilor de pe Madarasi. Cum singurul venit al satenilor provenea din negustoria cu rosiile si cartofii din jurul casei, in scurt timp, in Vlahita, bradul deveni un simbol al bunastarii. In gospodaria care detinea citeva hectare de padure, pina si gainile cotcodaceau mai fericite.

SI CEI DIN MADARASI CE FAC?
„Ne fura noua, proprietarilor, lemnele, asta fac. Toti au gatere ilegale si tractoare in curte. Pina acum citiva ani nu aveau nici o gaina, iar acum au case noi, au motociclete. Au facut avere. Fura lemne si le vind la negru. Fara acte. Dar daca ar veni cineva sa-i ia la intrebari… ma! tu de unde ai averea asta? Poti sa ti-o justifici? Pai, toti ar intra la puscarie. Ca n-au nici un Dumnezeu. N-au nici o meserie. Da” nici unul nu e la puscarie. Sint vreo doozeci de familii. Femeiele si copiii stau la poarta, iar barbatii urca sa fure lemne din padure. Si daca trecem noi pe strada, in sus, ii suna pe mobil si-i anunta. Au fost batai, a venit Jandarmeria… Iar acum ne e frica sa se mai ducem in padurea noastra.” Dupa spusele lor, pe drumul ce duce spre padure s-a format un grup mafiot, care traieste numai din furtul de lemne si care nu mai stie de frica nimanui. Fura fatis, fara nici o stinjeneala. Politia ingaduie.

SI POLITIA NU INTERVINE? „Politia nu se baga. Spune ca ea nu se ocupa de padure. Nu iese din Vlahita. Si noi pe cine sa chemam atunci? Noi am zis si la Politia de la Miercurea Ciuc – nu stim cum e legea acum, dar inainte, daca nu puteai arata de unde ai o gaina, ti-o confiscau. Si nimic. Nu s-a facut nimic. Am fost apoi si la prefect acum trei luni si prefectul a zis ca o sa rezolve. Si nici el nu a facut nimic”, povestesc satenii la un colt pitit de strada, sa nu fie auziti de vreo iscoada din Madarasi. Par deznadajduiti si lipsiti de aparare. Noul cod silvic prevede ca Jandameria nu mai are voie sa actioneze pe strada, in cazul nostru, pe drumurile din Vlahita, si sa controleze daca transporturile cu lemne se fac legal, cu acte in regula, ci doar sa organizeze flagrante delicte in padure, in fata a doi martori, iar Politiei i s-a retras dreptul sa actioneze pe drumurile forestiere. „Politistii ne zic ca sa ne organizam noi, ca ei nu mai au dreptul sa prinda hotul din padure, iar Jandarmeria… cita sa fie si ea, sa prinda toti hotii din muntii astia!?”, spun ei. Satenii povestesc ca pina si ministrul Mediului, Atilla Korodi, a venit sa vada cum se fura padurile de la marginea Vlahitei. Urmarea? „S-a luat cu miinile de cap, atit a facut.” Apoi proclama: „Cind s-or termina padurile, atunci o sa se termine si cu hotia”.

NE DUCETI SI PE NOI PE MADARASI? „Va ducem, cum sa nu! Dar noi stam in masina, pe locurile din spate, sa nu ne vada hotii!” Pe Madarasi, forfota. Copii conducind tractoare, case in constructie, gatere in curte, stive de lemne la poarta. De buna seama, un cartier fara grija zilei de miine.

Potrivit comunicatul IJP Harghita, organul de politie al orasului Vlahita functioneaza in parametri normali. Politistii din localitate au aplicat, in ultimii doi ani, amenzi de 192.250 lei, au confiscat 1.164 mc lemn in valoare de 329.906 lei, au constatat vreo 16 diverse infractiuni, au organizat diverse actiuni si controale. Acesta e bilantul pe doi ani de zile ce ne-a fost trimis. Ca sa para mai multe.

Au fost alegerile! Prefectura a avut treaba!
Primarita din Vlahita parca n-ar sti pe ce butoi cu pulbere sta. Satenii zic ca stie ea prea bine, ca doar e la al doilea mandat, ca nu te poti opune hotiei cind te inrudesti cu hotii din „acea parte a orasului”. Maria Ella Burus nu crede ca in primavara asta s-a furat atit de mult din padurea obstei… „10.000 mc… asta e o exagerare”. Pai, da, doamna, da” gaterele astea, peste 100, mari si mici, cu ce sa se hraneasca si ele? Tacere lunga, apoi raspuns… Sint cinci. Gatere? Gatere. Cinci legale, cu firma. Da, atitea platesc impozit la Primarie. Si celelalte? Ridicare din umeri, privirea cauta un obiect, ceva ca sa poposeasca pe el, sa se sprijine. Le-am vazut noi, doamna primar, sint multe, uite asa o strada pliiiina de gatere, de tractoare si de TAF-uri, si de-o parte, si de alta, sint parcate camioanele tiganilor de la Brasov care au venit sa se umple cu scindura. Strada aia care se asfalteaza? Da, aia, unde si-au facut vile hotii care n-aveau acu” cinci ani nici o gaina in curte si-acu” le-a crescut Mercedesu in batatura ca prazu”. Pai, nu se poate… ca sint muncitori pe strada si ar observa daca se trece cu lemn furat! Are asa o logica primarita, ca ma strapunge. Adica politaii orasului evita sa treaca pe acolo, ca sa nu se simta hotii deranjati, iar dumneaei zice ca rata impunge… Da putem sti si noi cauzele pentru care furturile nu se mai opresc? Titlurile de proprietate au fost date aiurea, aflam de la primarita, 1.800 de titluri pe 3.000 de hectare, si localnicii iau lemn de unde apuca. Si? Si am fost la Prefectura, sa le rectifice, dar la Prefectura nu s-a lucrat in ultimele doua luni. Si continua cu naturalete, de para ar fi descoperit Legea lui Arhimede: Doar au fost alegerile!

Noi vrem jandarmi!
Localnicii din Vlahita, dar nu numai, si-au pierdut increderea in institutii. In primar, in politai, in procuror, in judecator, in prefect, in deputat. Pentru ca, asta e adevarul, lumea aude, vede si stie ca politaiul isi ia partea de la hot, si tot hotii i-au ridicat vila cu etaj procurorului de la Ciuc, iar prefectul si-a cumparat postul cu agoniseala strinsa din lemn de furat… Si atunci? Singura institutie care nu si-a erodat inca imaginea este Jandarmeria. Pentru ca sint baieti tineri si nu au apucat sa faca cheag in zona, pentru ca sint militari si au alta putere, alta autoritate, pentru ca au sefi care inca n-au pus botu”, pentru ca le e frica de Parchetul Militar, care e un bau-bau… jandarmii au impus respect in zona. Multe localitati, intre care si Vlahita, cer un post de jandarmi. Efectivele sint insa limitate, iar de la vointa la putirinta e cale lunga. Interesant e ca nu numai hotii se tem de jandarmi, ci si patronii lor de la Bucuresti. Altfel nu se explica de ce Ministerul Agriculturii (care adaposteste hoti pe care vi-i vom numi in curind) a limitat cit mai mult atributiile Jandarmeriei in privinta controlului forestier. Jandarmeria nu mai are dreptul sa controleze masinile cu lemne pe sosea, in vreme ce Politia nu mai are dreptul sa organizeze actiuni in padure. Codul silvic, intrat in vigoare de abia doua luni, e astfel gindit, incit sa limiteze aria de competenta a institutiilor abilitate, altele decit cele ale Ministerului Agriculturii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *