Samsarii imobiliari au „evacuat” cu excavatorul Statiunea Pomicola Baneasa

Au fost distrusi copaci in valoare de 1,2 milioane de euro

Aproape jumatate din statiunea de cercetare, la discretia unor „proprietari misteriosi”

Samsarii imobiliari au „evacuat” cu excavatorul Statiunea Pomicola Baneasa

Aproape 1.000 de pomi din colectia nationala a Statiunii de Cercetare pentru Pomicultura Baneasa au fost scosi din radacina cu excavatorul, hoteste, la miezul noptii. „Patru excavatoare si 20 de oameni au patruns noaptea, pe la orele 11.30, in curtea statiunii, pe o intrare din dos, ca hotii. Au intrat in colectia de piersici si au scos de acolo 736 de pomi, de pe 1,18 hectare. Era in data de 25 spre 26 ianuarie.

Peste exact o luna, pe aceeasi data, au intrat iar, de data aceasta in colectia de caisi, spargand portile. Au pus pomii smulsi in ghivece, dar acestia n-au mai rezistat si s-au distrus. Asteptam cu teama noaptea de 25 martie”, spunea ieri Adela Barbulescu, directoarea statiunii. Potrivit acesteia, autorul a fost un anume Iulian Capeti, care ar fi revendicat si castigat in instanta o parte din terenul statiunii. „Cu cateva zile inainte de prima spargere, Iulian Capeti ne-a facut o notificare, cerandu-ne ca in 24 de ore sa ridicam pomii de pe terenul sau. Ciudat a fost faptul ca nu a trecut acolo nici o data de contact. La fel, cand a venit sa scoata pomii, a sustinut ca este proprietar, fara a arata vreun document”, a mai spus directoarea.

Conducerea statiunii a facut plangeri la politie, nenumarate adrese la primaria de sector si la prefectura, dar fara nici un rezultat. Valoarea materialului biologic distrus de excavatoare depaseste 1,2 milioane de euro.

4 stapani-fantoma peste pomii de patrimoniu

Bataia pe terenul statiunii Baneasa dureaza de cativa ani, cand mai multe persoane au revendicat o parte din aceasta suprafata. Cum terenul este domeniu public, aflat in administrarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS), conducerea statiunii nu a putut face mai nimic pentru a impiedica impro-prietaririle. Directoarea Barbules-cu sustine ca pana acum s-ar fi facut proprietari vreo 4 persoane. „Asa-zisii pro-prietari au fost cumva tinuti la secret, le-am aflat identitatea pe cai ocolite”, a mai spus ea.

Dar cu cat teren a mai ramas statiunea, dupa improprietariri? Nici asta nu se stie sigur. Inainte, punctul de la Baneasa avea peste 61 de hectare. „Primaria Sectorului 1 zice ca mai avem in jur de 26 de hectare, iar ADS – peste 28. Noi pe cine sa mai credem?”, zice directoarea. A fost ocupat „cu forta si terenul bazei de cercetare Moara Domneasca din Afumati, care tine tot de statiunea pomicola Baneasa.

Terenurile cercetarii agricole s-au injumatatit in trei ani

Cazul nu este izolat. In ultimii trei ani, suprafata ad-mi-nis-trata de unitatile de cer-ceta-re agricola a scazut la jumatate. Restul (24.000 de hec-tare) a fost retrocedat. „Nu contestam procesul retrocedarii in sine, ci faptul ca se da drept de proprietate unor persoane care au avut pro-prietati in alte zone decat pe terenurile statiunilor de cercetare. In mare parte, retrocedarile s-au facut fara ca statiunile sa vada documentele, sa se poata asigura ca lucrurile sunt corecte”, a spus ieri, intr-o conferinta de presa, Mihai Aurel, presedintele Sindicatelor din Cerce-tare si Invatamant Agricol si Silvic.

Astazi, sindicalistii din Cercetare agricola vor picheta sase prefecturi, cerand oprirea revendicarilor abuzive. Pe data de 16 aprilie, 100 de cercetatori vor sa picheteze si Parlamentul.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *