Parcul Bordei, declarat de utilitate publica

0
341

Senatul a adoptat, ieri, un proiect de lege initiat de senatorii Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu si Marius Marinescu, potrivit caruia Parcul Bordei este declarat de utilitate publica, iar expropriator este statul roman. Proiectul prevede ca, „prin derogare de la legea privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, se declara de utilitate publica toate terenurile in suprafata de 33.829,52 mp si constructiile proprietate privata, situate in Bucuresti, care fac parte din zona cunoscuta sub numele -Parcul Bordei-„, indiferent de incadrarea urbanistica actuala a acestora, identificate conform planului anexa, in vederea amenajarii ca parc public.

Expropriator este statul roman, prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, care va indeplini toate formalitatile in vederea exproprierii terenului respectiv. Actul normativ arata ca transferul terenului din proprietate privata in proprietate publica a statului si in administrarea expropriatorului opereaza de drept la data platii despagubirilor pentru expropriere, stabilite conform legii.Proiectul mai prevede ca dreptul la administrare al imobilului expropriat va fi transferat prin hotarare a Guvernului, la cerere, Consiliului Local al sectorului 1. De asemenea, se arata ca Guvernul va urmari aducerea la indeplinire a prevederilor legii.”Mai sunt in momentul de fata inca 5.000 de mp in posesia lui Constanda”, a spus Marius Marinescu, solicitand votul senatorilor pentru acest proiect de lege. El a cerut senatorilor sa fie cu ochii pe cei care voteaza impotriva acestui proiect de lege.

Iliescu: Un act de dreptate
Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Katalin Kibedi, a precizat ca, din perspectiva procedurilor, actul normativ respecta cadrul legal in vigoare.Senatorul PSD Ion Iliescu a aratat ca proiectul de lege face un „act de dreptate” fata de cetatenii Bucurestiului.
Senatorul PC Sabin Cutas a aratat ca grupul pe care il reprezinta sustine actul normativ. Aceeasi pozitie a avut-o si grupul UDMR, prin vocea senatorului Peter Eckstein Kovacs, care a aratat ca este vorba despre o „cauza buna, nobila”, pentru ca Uniunea a sustinut „un mediu mai sanatos”.Senatorul PD-L Constantin Gheorghe a spus ca legea nu mai concorda cu realitatea, el propunand reexaminarea propunerii de catre Comisia juridica a Senatului. Reprezentantul PD-L a avertizat ca, daca legea nu va fi trimisa Comisiei juridice, democrat-liberalii vor vota impotriva ei. Presedintele de sedinta, Norica Nicolai (PNL), a precizat insa ca termenul pentru adoptarea tacita a propunerii legislative este chiar luni, astfel ca ea va fi adoptata in cazul unei amanari a votului. Propunerea referitoare la retrimiterea legii la Comisia juridica a fost respinsa, cu 84 de voturi „pentru” si 12 voturi „impotriva”.

Constanda, stapan in Satul Francez
Camera Deputatilor este forul decizional in privinta acestui act normativ.Primaria Capitalei a perfectat, la sfarsitul saptamanii trecute, la notariat, actele privind schimbul de terenuri dintre municipalitate si omul de afaceri Costica Constanda, acesta devenind proprietar in Satul Francez, iar municipalitatii revenindu-i Parcul Bordei, a declarat primarul general Adriean Videanu. Videanu a declarat ca, in cazul in care acest schimb de terenuri va fi contestat, autoritatea responsabila va fi administratia de sector, in speta, Primaria sectorului 1, care a considerat ca certificatul de urbanism privind dezmembrarea Parcului Bordei nu este necesar in acest caz.Saptamana trecuta, omul de afaceri Costica Constanda a pus in aplicare, prin executor judecatoresc, decizia instantei care i-a acordat despagubiri de peste 17 milioane de euro intr-un proces pe care l-a avut cu autoritatile locale in privinta Parcului Bordei. Decizia a fost luata dupa ce schimbul de terenuri Parcul Bordei – Satul Francez, aprobat de consilierii municipali, nu a mai avut loc in termenul stabilit.

Cazul -Bordei-, subiect de galceava electorala
Constanda il acuza pe primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, ca nu a emis la timp certificatul de urbanism necesar schimbului de terenuri Parcul Bordei – Satul Francez.Primarul sectorului 1 Andrei Chiliman a declarat saptamana trecuta, ca Adriean Videanu a mintit atunci cand a invocat ca impediment pentru schimbul de terenuri Satul Francez – Parcul Bordei lipsa certificatului de urbanism de la sectorul 1, scopul sau fiind acordarea despagubirilor catre Costica Constanda.Referindu-se la schimbul de terenuri perfectat sambata, Chiliman a declarat ca acesta este benefic pentru oras, pentru ca bucurestenii au reintrat in poseia unei parti din Parcul Bordei, insa a apreciat ca suprafata verde de pe malul Lacului Floreasca se va afla in pericol atata vreme cat va fi in administrarea Primariei Capitalei. Chiliman a sustinut ca acea suprafata risca sa fie folosita ca moneda de schimb pentru alte tranzactii cu terenuri pentru a satisface grupurile de interese apropiate primarului general.
„Voi continua demersurile pentru salvarea intregii suprafete de pe malul Lacului Floreasca”, a spus primarul sectorului 1, facand referire la cei 5.000 de metri patrati ramasi in proprietatea lui Constanda.

Sursa: Gardianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.