Cateva familii din orasul Ocnele Mari, judetul Valcea, care au casele situate in zona de risc a Campului I de sonde, in apropierea paraului Sarat, refuza sa se mute. Oamenii nu au optat nici pentru despagubiri, nici pentru construirea unei locuinte, nu au dat nici semnatura ca raman in zona de risc, ci asteapta sa le fie evaluate gospodariile pentru a lua o hotarare.
Sase familii din Ocnele Mari, din cele 54 care au locuintele situate in zona de risc, nu vor sa plece de aici.
„Membrii acestor familii nu vor nici despagubiri, nici alta locuinta. Ei vor sa ramana acolo si refuza sa dea si declaratii pe propria raspundere ca doresc sa locuiasca in zona. Eu nu pot sa cred ca acesti oameni nu vor nimic. O comisie formata din reprezentanti ai prefecturii, ai SC Conversmin, ai Primariei Ocnele Mari si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta -General Magheru- (ISU) Valcea va merge in zona si va discuta cu aceste familii pentru a vedea exact ce doresc. Daca oamenii vor sa ramana in zona, trebuie sa dea o declaratie pentru acest lucru, iar noi ii vom monitoriza.
In momentul in care lucrurile se vor precipita, ii vom evacua fortat”, a declarat Radu Renga, prefectul judetului Valcea. La sfarsitul saptamanii trecute, la Ocnele Mari a mers o comisie si a analizat situatia celor sase familii care au casele in apropierea paraului Sarat si care pot fi afectate de saramura.
Oamenilor li s-a explicat ca au casele situate in zona de risc si ca trebuie sa aleaga una dintre variantele propuse de autoritati. In urma discutiilor, proprietarii au solicitat sa le fie evaluate gospodariile, urmand sa continue negocierile pana se vor pronunta daca accepta sa li se faca alte locuinte si daca se muta din zona.
Despagubiri pentru culturile agricole afectate
In cadrul intalnirii, s-a discutat si situatia terenurilor cu vegetatie forestiera, care sunt situate in zona de Nord a conului de surpare din Campul II Teica. In baza solicitarilor mai multor cetateni care detin teren in zona si care au afirmat ca nu il pot folosi – nefiind o cale de acces – s-a stabilit ca SC Conversmin, impreuna cu Universitatea Bucuresti, sa analizeze situatia si sa constate daca suprafetele respective sunt afectate de procesele de prabusire. La cererea cetatenilor s-a discutat si situatia terenurilor riverane vaii torentiale din Campul I de sonde, unde se presupune ca saramura ar curge pe o vale. S-a analizat aici cazul in care au loc prabusiri in subteran, zona in care s-ar forma un torent. Oamenilor li s-a spus ca pot cultiva in continuare terenurile respective, iar in situatia in care saramura le va afecta, ei vor fi despagubiti.
Radu Renga a mai precizat ca, luna aceasta, SC Conversmin trebuie sa inceapa construirea celor 54 de locuinte in cartierul Cazanesti, din Ramnicu Valcea, pentru familiile din Ocne care trebuie stramutate. Prefectul a precizat ca tot ce a tinut de institutia pe care o reprezinta s-a facut: s-a pus teren la dispozitie pentru refacerea caselor, s-a obtinut finantare, s-au facut si proiectare. Conversmin este cel care trebuie sa se ocupe acum de ridicarea caselor.
Sursa: Gazeta de Sud