Aproape jumatate din satele chiliene se afla in stare critica din cauza lipsei de apa.
America de Sud a fost lovita in acest an de o seceta prelungita care a afectat mare parte din sectorul sau agricol. In Chile a disparut inclusiv apa din panza freatica.
Presedintele republicii chiliene, Michelle Bachelet, a creat un comitet de urgenta, caruia i-a alocat 20 milioane de dolari pentru achizitionarea de furaje si asigurarea aprovizionarii cu apa in zonele grav afectate, informeaza AFP. Aceasta situatie prefigureaza o posibila seceta in emisfera nordica.
In Til Til, o localitate agrara situata la 50 de kilometri de Santiago, intinderi vaste de culturi sunt in totalitate uscate, iar multe animale mor din cauza lipsei de apa si de hrana. Bazinul Rungue, care asigura aprovizionarea cu apa in toata zona, a secat inca din decembrie. Localnicii, din ce in ce mai nelinistiti, spun ca, in regiune, o asemenea seceta nu s-a mai inregistrat din 1968.
„Este cumplit ceea ce se intampla. Toata localitatea este devorata de arsita”, a declarat primarul din Til Til, Salvador Delgadillo. Acesta a adaugat ca situatia actuala impune ca rezerve mari cu apa sa fie distribuite, saptamanal, in camioane-cisterna, in zonele cele mai afectate.
Fara ploaie pana in aprilie
Cel putin 130 de sate apartinand Republicii Chile se confrunta cu seceta severa. In regiune, aproximativ 100.000 de familii sunt victime ale fenomenului La Nina. In plus, reprezentantii serviciilor de meteorologie au anuntat ca, in viitorul apropiat, situatia va fi la fel de sumbra. „Se pare ca nu va cadea niciun strop de ploaie inainte de luna aprilie”, au spus acestia. Deja culturile de cartofi, ceapa, grau si orz sunt grav afectate, iar repercusiunile asupra cresterii preturilor la alimentele de baza s-au facut simtite pe piata.
„Fenomenul este extraordinar de grav. Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea seceta de 80 de ani”, a estimat Rodrigo Weisner, secretarul executiv al comitetului interministerial pentru seceta. In plus, lipsa ploii a afectat mult si productia de electricitate, in conditiile in care, in Chile, mai mult de jumatate din curentul electric provine din surse hidro. Prin urmare, din cauza secetei, capacitatea de productie a centralelor s-a diminuat considerabil.
Sursa: Adevarul